Domowa szynka na kanapki


Domowa szynka krótko parzona

Pyszna domowa wędlina na kanapki. Taka szyneczka jest o wiele smaczniejsza niż sklepowa, a do tego zdrowsza i świeża. Do jej przygotowania nie potrzeba ani wędzarni ani specjalnych urządzeń, wystarczy jeden garnek. Polecam!

 

Składniki:

ok 1,5 kg mięsa od szynki wieprzowej

2 litry wody

2 łyżki majonezu

1/3 szklanki soli (130g)

1 łyżka cukru

1 łyżka pieprzu

1 cebula

5 ząbków czosnku

2 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

pół łyżeczki chilli

 

Do natarcia mięsa:

papryka mielona słodka i ostra

zioła: majeranek, bazylia, oregano

 

*** Do garnka wlewamy wodę, dodajemy majonez, obraną cebulę oraz czosnek i przyprawy (sól, pieprz, chilli, cukier, liście laurowe i ziele angielskie). Całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Po zagotowaniu garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia ***

*** Mięso myjemy, osuszamy i związujemy sznurkiem wzdłuż i wszerz ***

*** Mięso wkładamy do ostudzonej marynaty. Garnek przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 12 minut.  Wyłączamy ogień i pozostawiamy mięso w gorącej marynacie pod przykryciem na 12 godzin. Następnie znów zagotowujemy i  gotujemy mięso pod przykryciem przez 12 minut na małym ogniu. Ponownie odkładamy całość na kolejne 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy szynkę z marynaty, osuszamy, zdejmujemy sznurek i oprószamy mięso paprykami oraz ziołami ***

*** Szynkę przechowujemy w lodówce, przed podaniem kroimy mięso na cienkie plasterki ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

13
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Doris
Gość
Doris

Szynka wg Pani przepisu wyszła super . A czy można mrozić tak przygotowane wędliny? Smakują po czasie równie dobrze?

Magda
Gość
Magda

Robiłam ją już kilka razy, bardzo nam taka wędlinka smakuje, wszyscy domownicy się nią zajadają. Super przepis!

Bernadetta
Gość
Bernadetta

A czy ta szymka nie wyjdzie surowa?

Mami
Gość
Mami

Czy może być dłużej w marynacie niż 12 godzin przed następną zagotowaniem?

Ania
Gość
Ania

Szynka wyszla pyszna.Polecam

WiolaS
Gość
WiolaS

A gdybym miała mięso z łopatki też się uda?

Dorota Stankiewicz -Matczak
Gość

A sól używamy normalną czy peklową

Amija
Gość
Amija

Pycha polecam zamiast sklepowych wędlin z połową tablicy Mendelejewa

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Robilam smakuje super polecam