Marynowane kotlety schabowe


Marynowane kotlety schabowe

Dzięki marynacie mięso bardzo zyskuje na smaku,  jest mięciutkie, kruche i soczyste. Kotlety smakują wprost wybornie. Schab możemy marynować nawet przez jedną, dwie lub nawet trzy doby – im dłużej tym lepiej. Polecam!

 

 

Składniki na 3-4 kotlety:

ok 40 dkg schabu- 3-4 plastry

3/4 szklanki bułki tartej

olej do smażenia

 

Marynata:

1 jajko

1 czubata łyżeczka drobnej soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka majeranku

1 ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku suszonego

1 czubata łyżka ketchupu

1 łyżeczka (mała) musztardy

2 łyżki oleju

 

*** W misce umieszczamy wszystkie składniki marynaty ***

*** Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji ***

*** Schab kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem – nie za cienko. Kotlety wkładamy do miski i obtaczamy w marynacie. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum dobę. Mięso może się tak marynować nawet przez dwie lub trzy doby ***

*** Następnie mięso wyjmujemy z miski i obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy kotlety z dwóch stron  ***

*** Mięso smażymy na mocno rumiany kolor,  dość krótko na średnim ogniu ***

*** Smacznego ***

POLECAM TAKŻE:

Kotlety z zmieniaczkami na obiad w niedzielę

Rolazdki z mięsa mielonego na obiadek

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o