Sałatka z ryżem


Sałatka z ryżem

Szybka, pyszna i kolorowa sałatka z ryżem, szynką, jajkami i warzywami. Idealnie sprawdzi się jako pożywna kolacja czy lunch w pracy. Często używam w kuchni ryżu jaśminowego ponieważ moim zdaniem jest on najsmaczniejszy z dostępnych gatunków ryżu. Polecam spróbować 🙂

 

 

Składniki:

1/2 szklanki ryżu (użyłam ryżu jaśminowego)

2 jajka

15 dkg szynki

1 gruntowy ogórek

1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej)

1/2 szklanki kukurydzy konserwowej

1/2 pęczka szczypiorku

sól i pieprz

1 łyżka majonezu

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżeczka musztardy

1 ząbek czosnku

 

*** Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie na sypko, studzimy ***

*** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę ***

*** Szynkę, ogórka i paprykę również kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy posiekany szczypiorek i odsączoną z zalewy kukurydzę ***

*** Do miski dodajemy też jajka i ryż. Wszystko razem mieszamy ***

*** W osobnej miseczce mieszamy majonez z jogurtem, musztardą i przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, mieszamy ***

*** Powstały sos przekładamy do sałatki i wszystko razem łączymy ***

*** Całość doprawiamy jeszcze do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy ***

*** Sałatkę przed podaniem przechowujemy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o