Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami


Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

Ta rolada to prawdziwy hit imprezy! Niedawno miałam okazje jej spróbować na przyjęciu rodzinnym i od tego czasu podbiła ona moje serce (i z tego co widziałam to nie tylko moje). Zrobiłam ją więc również na domowe przyjęcie i z pewnością popełnię ją jeszcze nie raz 😉 Roladę serową podaję na zimno jako przystawkę ale można także serwować  ją na ciepło, wspaniale smakuje polana sosem czosnkowym. Dla zainteresowanych TUTAJ podrzucam przepis na pyszny sos czosnkowy 🙂

 

Składniki:

3 jajka

250g żółtego sera ( użyłam sera gouda )

3 łyżki majonezu

 

0,5kg filetów z kurczaka

przyprawa do kurczaka ( użyłam „złocisty kurczak” Kamisa )

olej do posmarowania papieru do pieczenia i do smażenia

 

350g pieczarek

1 cebula

1 jajko

1 łyżka bułki tartej

sól, pieprz

 

 

*** Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni. Dodajemy starte pieczarki i smażymy ciągle mieszając, aż cała woda odparuje. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odkładamy do wystudzenia. Gdy pieczarki przestygną dodajemy do nich jajko oraz bułkę tartę, mieszamy i odstawiamy ***

*** Filety z kurczaka rozcinamy wzdłuż na połówki i rozbijamy. Przyprawiamy z każdej strony przyprawą do kurczaka i wkładamy do lodówki ***

*** Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy jajka (3 sztuki) oraz majonez i dokładnie mieszamy ***

*** Dużą blachę ( z wyposażenia piekarnika ) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go z wierzchu olejem. Na papier wykładamy równomiernie i cieniutko ciasto serowe ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 25 minut – do zrumienienia. Zaraz po wyjęciu ciasta z pieca, delikatnie odrywamy od niego papier. Następnie na ciasto serowe wykładamy filety – dość ciasno na około 3/4 długości ciasta ***

*** Na filety wykładamy równomiernie farsz pieczarkowy ***

*** Następnie delikatnie zwijamy całość w roladę ***

*** Roladę zawijamy w papier do pieczenia (użyłam ten sam papier na którym piekłam ciasto serowe) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 35 minut ***

*** Po tym czasie roladę wyjmujemy z pieca i odkładamy do wystudzenia. Następnie zdejmujemy papier i kroimy roladę ***

*** Roladę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno jako przystawkę ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE! POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

3.7 6 votes
Article Rating

Leave a Reply

23 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Paulina
Paulina
15 dni temu

Dzień dobry. Czy jajka do sera gotujemy czy dodajemy surowe? Dziękuję Paulina

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Czy to normalna sytuacja, że ciasto serowe po upieczeniu tak trudno odchodzi od papieru? 🙂 Poza tym pyszne!

Paula
Paula
1 rok temu

Rolada zrobiła furorę u mnie na imprezie, każdy chciał przepis 🙂

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Pyszna 🙂

Kinga
Kinga
1 rok temu

Czy mozna czyms zamienic majonez w masie serowej? Z nim to wszystko jest bardzo kaloryczne i ciezkostrawne

Magda
Magda
1 rok temu

Próbowała Pani z innymi dodatkami robić tą roladę? (oprócz tej drugiej wersji co jest na stronie) np. z boczkiem? 🙂

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Czy można tą roladkę zrobić dzień wcześniej?

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Rewelacyjna rolada. Dziękuję

Iwona
Iwona
1 rok temu

Przepyszne. Miękka, soczysty rolada zagości w naszym domu na stałe. Dziękuję

Magda Świerczewska
Magda Świerczewska
1 rok temu

Mam pytanie,czy za drugim razem wkładamy roladę do piekarnika też bez termoobiegu czy już z termoobiegiem? 🙂

Z góry dziękuje za odp

Kasia
Kasia
1 rok temu

Nie bardzo rozumiem jakiej wielkości ma być ta część z serem pisze ze duża blaszka ale mam wrażenie że będzie to za duże i ze kurczaka będzie za mało. Proszę o podanie przybliżonego rozmuaru

Dorota Siąkowska
Dorota Siąkowska
1 rok temu

Jaki majonez użyłaś? Jak dużo oleju na papier?

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Jadłam ja na spotkaniu i bardzo mi smakowała.
Bardzo ładnie i szczegółowo opisała Pani jak ją zrobić.

Ech
Ech
2 lat temu

Coś strasznego. W ogóle nie czuć żółtego sera a była starta cała kostka! Na zmarnowanie. W panierce czuć jedynie jajko…

Anonimowo
Anonimowo
2 lat temu

jest super!!! ja robie polowe z farszem pieczarkowym a polowe z serem feta wymieszanym z suszonymi siekanymi pomidorami

Magda
Magda
2 lat temu

Robiłam tą roladę już dwa razy, jest rewelacyjna, bardzo nam smakuje.

Monika
Monika
2 lat temu

Dzis robilam na impreze urodzinową- wszyscy goście zachwyceni