Mięsno-warzywne klopsiki w sosie pomidorowym


Mięsno-warzywne klopsiki w sosie pomidorowym

Podrzucam dziś inspiracje na przepyszny a zarazem w miarę szybki obiad. Aromatyczne i soczyste klopsiki z mięsa mielonego i warzyw utopione w pomidorowym sosie. Danie można podać z ryżem, makaronem, kaszą lub ziemniaczkami.

 

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego – wieprzowego

1 jajko

1 czerwona papryka

1/2 szklanki kukurydzy konserwowej

1 czerwona cebula

1/2 pęczka szczypiorku

1/2 niewielkiego pora

3/4 szklanki bulionu warzywnego

1 szklanka passaty pomidorowej

1-2 łyżki słodkiej śmietanki 18%

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek

olej do smażenia

 

 

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko oraz przyprawy i dokładnie mieszamy ***

*** Paprykę pora oraz cebulkę kroimy w kosteczkę, szczypiorek drobno siekamy a kukurydzę odsączamy z zalewy ***

*** Warzywa dokładamy do mięsa i wszystko dokładnie razem mieszamy ***

*** Ręce delikatnie smarujemy olejem i formujemy z masy mięsnej zgrabne kuleczki ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i przesmażamy mięsne kuleczki, z każdej strony na rumiano. Smażymy raczej krótko ale na dość wysokim ogniu ***

*** Następnie mięso zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut na małym ogniu ***

*** Po tym czasie na patelnie dolewamy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut ***

*** Do szklanki wlewamy 1-2 łyżki śmietanki i dodajemy tyle samo sosu z patelni, mieszamy i całość wlewamy na patelnie. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką mieloną. Przed podaniem możemy danie posypać posiekaną zieloną pietruszką ***

*** Potrawę podajemy z ryżem, makaronem, kaszą lub z ziemniaczkami ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

 

 

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o