Siekane kotleciki drobiowe z majonezem i papryką


Siekane kotleciki drobiowe z majonezem i papryką

Bardzo smaczne, soczyste, kolorowe i chrupiące kotleciki to pomysł na ciekawy obiad, który zachwyci dzieci i dorosłych. Możemy podać je z ziemniaczkami, ryżem czy kaszą, a także w bułce w formie burgerów. Te złociste drobiowo-warzywne placuszki zachwycą każdego. Polecam!

Składniki:

1 pojedynczy filet z kurczaka

1 łyżka majonezu

1 łyżeczka musztardy

1 jajko

5dkg żółtego sera

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 papryki ( użyłam po trochu papryki żółtej i czerwonej)

1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki majeranku

olej do smażenia

 

*** Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę ***

*** Mięso mieszamy z majonezem, musztardą, jajkiem, mąką oraz przyprawami ***

*** Paprykę, pietruszkę oraz ser kroimy w kosteczkę ***

*** Warzywa i ser dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub nawet całą noc ***

*** Po tym czasie, na patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką nakładamy na niego mięsną masę, formując kotleciki. Smażymy z dwóch stron na mocno rumiany kolor ***

*** Z podanych składników wychodzą cztery kotleciki ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam także:

Kotlety schabowe inaczej 🙂