Gulasz/sos myśliwski


Gulasz/sos myśliwski

Sycący, rozgrzewający i bardzo aromatyczny gulasz wieprzowy z kiełbaską, kiszonym ogórkiem i grzybkami. Idealnie smakuje podany z pyzami lub ziemniaczanymi placuszkami. Pasuje także do ziemniaczków, kaszy i wszelkiego rodzaju klusek, a więc jest w czym wybierać. Polecam!

 

Składniki:

350 g wieprzowiny (użyłam łopatki)

2 kiełbasy np. śląskie

1 cebula

2 ogórki kiszone

2 łyżki koncentratu pomidorowego

3-5 suszonych grzybków

1/4 szklanki mąki

1,5 – 2 szklanki wody

przyprawy: sól, mielony pieprz, ziele angielskie- 3kulki, majeranek, liść laurowy

olej do smażenia

 

 

*** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę i oprószamy solą oraz pieprzem ***

*** Kiełbasę kroimy w plasterki a cebulę w piórka i wszystko razem podsmażamy na patelni. następnie całość przekładamy do miski ***

*** Mięso obtaczamy w mące podsmażamy na rumiano z każdej strony ***

***Następnie dodajemy kiełbasę z cebulką i wszystko razem jeszcze przez chwilkę smażymy ***

*** Całość zalewamy wodą, dodajemy suszone grzybki, ziele angielskie, listek laurowy oraz majeranek. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez pół godziny ***

*** Po tym czasie do sosu dodajemy pokrojone w plasterki ogórki kiszone oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut, w razie potrzeby podlewamy trochę wodą ***

*** Następnie przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilę aby smaki si połączyły ***

*** Podajemy z ziemniaczkami, kluskami, plackami ziemniaczanymi lub kaszą ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam także:

Strogonow