Schabowe roladki z suszoną śliwką


Schabowe roladki ze śliwką

Pyszne danie, które polecam nie tylko na świąteczny obiad. Idealne połączenie wieprzowego mięsa z suszoną śliwką i wędzonym boczkiem. Te roladki zachwycają nie tylko wspaniałym smakiem ale i cudownym aromatem.

 

Składniki:

5 plastrów schabu bez kości

15 – 20 suszonych śliwek

5 cienkich plastrów boczku wędzonego

sól, pieprz, majeranek

300 ml gorącej wody lub bulionu

1 łyżka mąki lub 2 łyżki śmietanki do zaciągnięcia sosu

olej do smażenia

opcjonalnie – 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki, do posypania

 

 

 

*** Schab cienko rozbijamy i bardzo delikatnie oprószamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Na każdym kotlecie Układamy po 3 – 4 suszone śliwki ***

*** Mięso ciasno zwijamy w ruloniki. Każdą roladkę owijamy plasterkiem wędzonego boczku ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Roladki obsmażamy z każdej strony na mocno rumiany kolor ***

*** Następnie całość zalewamy wodą lub bulionem, przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas obracając roladki ***

*** Po tym czasie, powstały sos doprawiamy do smaku i zaciągamy mąką lub śmietanką. Roladki przed podaniem możemy posypać posiekaną, zieloną pietruszką  ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam także:

Polonezy – faszerowane roladki schabowe