Wiejskie roladki schabowe


Wiejskie roladki schabowe

U mnie dziś obiad na bogato, czyli mocno nadziane wieprzowe roladki duszone w sosie. Ciekawe i bardzo smaczne połączenie schabu z kiszonym ogórkiem, cebulką, czerwoną papryką oraz wędzoną kiełbasą a wszystko to oplecione  i zasmażone w cieniutkich plasterkach boczku.Pyszny i bardzo treściwy obiad. Polecam!

Składniki:

5 plastrów schabu bez kości

1 ogórek kiszony

1 cebula (użyłam pół białej i pół czerwonej cebuli)

1/3 czerwonej papryki

1 wędzona kiełbasa polska

5 cienkich plastrów boczku wędzonego

sól, pieprz

300 ml gorącej wody lub bulionu

1 łyżka mąki lub 2 łyżki śmietanki do zaciągnięcia sosu

olej do smażenia

 

 

*** Ogórka, kiełbasę, cebulę i paprykę kroimy w słupki ***

*** Schab cienko rozbijamy i bardzo delikatnie oprószamy solą oraz pieprzem. Na każdym kotlecie układamy po jednym lub dwóch plasterkach kiełbasy, ogórka, cebuli i papryki ***

*** Mięso ciasno zwijamy w ruloniki. Każdą roladkę owijamy plasterkiem wędzonego boczku ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Roladki obsmażamy z każdej strony na mocno rumiany kolor ***

*** Następnie całość zalewamy wodą lub bulionem, przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas obracając roladki ***

*** Po tym czasie, powstały sos doprawiamy do smaku i zaciągamy mąką lub śmietanką ***

*** Roladki podajmy z ziemniakami, kaszą lub kluskami i ulubioną surówką***

*** SMACZNEGO ***

Do tego dania polecam pyszną surówkę z kiszonej kapusty:

Surówka z kiszonej kapusty i papryki

 

 

 

KOMENTARZE