Mini hamburgery


Mini hamburgery

Przekąski, które cieszą się ogromnym powodzeniem na imprezie i bardzo szybko znikają ze stołu! Są malutkie, pachnące i bardzo efektowne, ciężko się im oprzeć. Mini hamburgery to urocze koreczki na jeden kęs, doskonale sprawdzą się zarówno na przyjęciu dla dzieci jak i dla dorosłych, nikt nie przejdzie obok nich obojętnie :)) Polecam!

Składniki:

Ciasto na bułki z tego przepisu: bułki do hamburgerów

sezam do posypania bułek + 1 jajko do smarowania

0,5 kg mięsa mielonego (użyłam mięsa wołowego)

1 jajko

1 cebula

2 łyżki bułki tartej

sałata

pomidorki koktajlowe

musztarda

ketchup

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

olej do smażenia

 

*** W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto na bułki (według tego przepisu) i odstawiamy do wyrośnięcia tak jak jest to napisane w przepisie ***

*** Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je ponownie i formujemy z niego małe kuleczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem i delikatnie spłaszczamy. Następnie odkładamy bułki (przykryte ściereczką) do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wyrośnięte kuleczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i obsypujemy sezamem ***

*** Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy 15-20 minut- do zrumienienia ***

*** Przekładamy na talerz i odstawiamy do wystudzenia ***

*** *** Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy (do smaku) i wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Z masy mięsnej formujemy małe kotleciki o średnicy podobnej do upieczonych bułek, a następnie obsmażamy z dwóch stron na patelni na rozgrzanym oleju***

*** Bułeczki przekrawamy na pół, smarujemy ketchupem, po czym układamy kolejno: sałatę, plasterki pomidorków i kotlecik. Smarujemy delikatnie musztardą i przykrywamy  drugą częścią bułki ***

*** Hamburgerki przebijamy wykałaczką i układamy na talerzu ***

*** Podajemy jako zimnie przekąski ***

*** Smacznego ***

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

 

Grillowane burgery z warzywami

7
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Martina Schmidt
Gość
Martina Schmidt

Czy na zimno są również smaczne?

Agata Rynk
Gość
Agata Rynk

Wyszlo rewelacyjnie! Goście zaskoczeni czymś nowym. Dobrze że zrobiłam więcej

Beata
Gość
Beata

Ile wychodzi z tego bułeczek?

Anna
Gość
Anna

Można zrobić ciasto dzień wcześniej a dopiero na drugi dzień piec?

Aga
Gość
Aga

Czy mięso można wrzucic na grill( elektryczny) czy smaczniejsze są z patelni?

Netka
Gość
Netka

Czy jeśli zrobię bułeczki 2 dni szybciej i zimne zawine do woreczka to będa ok