Golonka pieczona w piwie i kapuście


Golonka pieczona w piwie i kapuście

Na przygotowanie golonek trzeba sobie zarezerwować troszkę czasu, co prawda nie będziemy przy nich cały czas stali, ale wykonuje się tą potrawę etapami i trzeba mieć to na uwadze. Danie nie jest bardzo pracochłonne, przez większość czasu robi się same, najpierw mięsko gotujemy, później marynujemy a następnie pieczemy.  Osobiście uważam, że ta potrawa jak najbardziej jest warta zachodu, efekt murowany, polecam wszystkim wielbicielom golonek :))

Idealnym dodatkiem do tego dania będą pieczone ziemniaczki, które można upiec w piekarniku, w tym samym czasie co golonki, przepis znajdziecie tutaj: pieczone ziemniaczki

 

Składniki:

4 golonki (użyłam golonki peklowane)

1 kg kiszonej kapusty

sól- do smaku

2 ziarenka pieprzu

5 ziarenek ziela angielskiego

3 liście laurowe

2 ząbki czosnku

 

Marynata:

0,5 litra ciemnego piwa

1 cebula pokrojona w plasterki

3 ząbki czosnku drobno pokrojone

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżka majeranku

1 łyżka kminku mielonego

 

*** Golonki umieszczamy w dużym garnku i zalewamy wodą- do poziomu mięsa. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, pieprz w kulkach, liście laurowe, 1 łyżeczkę soli (w razie potrzeby można użyć więcej) oraz 2 pokrojone ząbki czosnku. Całość gotujemy około 2 godziny ***

*** Następnie przygotowujemy marynatę. W dużej misce lub garnku mieszamy piwo z majerankiem, kminkiem, słodką papryką, cebulą oraz czosnkiem ***

*** Golonki wkładamy do marynaty i odstawiamy na minimum 2 godziny. Co jakiś czas mięso w obracamy w marynacie ***

***W naczyniu żaroodpornym wykładamy kapustę kiszoną a na niej układamy golonki wyjęte z marynaty wraz z czosnkiem i cebulą. Marynaty nie wylewamy! ***

*** Golonki pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 200’C . W trakcie pieczenia mięso polewamy od czasu do czasu pozostałą marynatą ***

*** Do golonek z kapustą proponuje podać pieczone ziemniaczki, które możemy upiec jednocześnie z mięsem. Przepis na ziemniaczki znajdziecie tutaj ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam także:

Żeberka pieczone w kapuście