Zawijane zraziki z mięsa mielonego


Zawijane zraziki z mięsa mielonego

Polecam dziś Wam smakowite zraziki z mięsa mielonego zawijane w wędzony boczek i duszone w sosie grzybowym. Pyszny obiadek, idealny na niedziele. Z pewnością każdemu posmakuje. Takie mięsko i sosik fajnie komponują się z pyzami lub duszonymi ziemniaczkami. Do tego jeszcze pyszna surówka i mamy rewelacyjny obiad. Przepis na moją surówkę, widoczną na zdjęciach, znajdziecie tutaj: Surówka

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego

1 jajko

1 łyżka bułki tartej

1 cebula

Przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżeczki majeranku

7- 10 cienkich plasterków boczku wędzonego

kilka suszonych grzybków

2 szklanki wody

1/3 szklanki mąki

olej do smażenia

 

*** Drobno pokruszone grzybki zalewamy wodą, zagotowujemy i odstawiamy na około 1 godzinę. Cebulę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Mięso przekładamy do miski, dodajemy podsmażoną cebulę, jajko, przyprawy oraz bułkę tartą ***

*** Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy ***

*** Z mięsnej masy formujemy niewielkie owalne klopsiki i owijamy je w plasterki wędzonego boczku ***

*** Każdy zrazik obtaczamy dokładnie w mące ***

*** Następnie mięsko obsmażamy na patelni, z każdej strony na rumiany kolor ***

*** Całość zalewamy wywarem z grzybkami, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu około 40 minut ***

*** Po tym czasie sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (uwaga aby nie przesolić ponieważ boczek jest dość słony!) i zagęszczamy niewielką ilością mąki rozmieszanej w kilku łyżkach wody ***

*** Podajemy z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą, w towarzystwie ulubionej surówki ***

*** Przepis na moją surówkę znajdziecie tutaj

*** SMACZNEGO ***

 

Polecam także:

Zrazy (rolady) z mięsa mielonego