Sałatka Leśna polana


Sałatka Leśna polana

Warstwowa sałatka, która bardzo dobrze smakuje i wspaniale wygląda. Świetnie sprawdzi się na domowych przyjęciach i z  pewnością zrobi wrażenie na gościach! Sałatka nie jest wcale trudna w przygotowaniu, wszystkie składniki układamy warstwowo w tortownicy, delikatnie przyprawiamy i smarujemy niewielką ilością majonezu, dzięki czemu uzyskujemy wspaniały efekt wizualny :))

 

 

Składniki:

1 duży słoik marynowanych pieczarek

300g filetu z kurczaka

1 puszka kukurydzy konserwowej

3 ziemniaki

2 marchewki

4 jajka

4 ogórki konserwowe

50g żółtego sera

pęczek pietruszki lub koperku

Sól, pieprz, do przyprawienia kurczaka można użyć przyprawy do gyrosa lub innych ulubionych przypraw

olej do smażenia

majonez- około 5 łyżek

opcjonalnie sałata do dekoracji

 

*** Ziemniaki, marchewkę oraz jajka gotujemy i studzimy (jajka gotujemy na twardo). Mięso z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy (użyłam przyprawy do gyrosa) i smażymy na patelni. Również odstawiamy do wystudzenia.

Tortownicę o średnicy ok 22cm wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy odsączone z zalewy pieczarki, nóżkami do góry ***

*** Pieczarki posypujemy posiekaną pietruszką lub koperkiem, starając się wypełnić szczeliny między grzybkami. Na to wykładamy pokrojoną w kosteczkę ugotowaną marchewkę ***

*** Całość oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem i smarujemy niewielką ilością majonezu, delikatnie dogniatając warstwy. Następnie wykładamy usmażone i wystudzone mięso z kurczaka ***

*** Na mięso wykładamy odsączoną kukurydzę oraz pokrojone w kostkę ogórki ***

*** Ponownie doprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem i smarujemy cienką warstwą majonezu, lekko dogniatając warstwy ***

*** Wysypujemy drobno pokrojone jajka i starty na tarce o małych oczkach żółty ser ***

*** Delikatnie doprawiamy solą i znowu przykrywamy majonezem. Na koniec wykładamy ugotowane, wystudzone i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Całość osypujemy solą i pieprzem ***

*** Smarujemy cienko majonezem, dociskając delikatnie wszystkie warstwy. Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc ***

*** Następnego dnia zdejmujemy górną folią i odwracamy sałatkę do góry dnem na płaski talerz. Delikatnie zdejmujemy pozostałą obręcz tortownicy oraz usuwamy resztę foli spożywczej, uważając aby nie uszkodzić kształtu sałatki ***

*** Opcjonalnie możemy dno sałatki przed przełożeniem na talerz, ozdobić dla dekoracji zieloną sałatą, jednak zauważyłam, że trochę to przeszkadza w późniejszym nakładaniu sałatki ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! – pomysły na przekąski, dania i sałatki KLIKNIJ TUTAJ

 

3 2 votes
Article Rating

Leave a Reply

10 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Czy salatki musi być pełna tortownica?
Żeby się nie obsunęła podczas odwracania ja do góry dnem na talerz.

Asia
Asia
1 rok temu

Czy można zrobić ja odwrotnie? Tzn bez odwracania tortownicy?

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Sałatka prezentuje się super. Dodałam zdecydowanie więcej majonezu. Smak ok jak warzywna tylko plus kurczak.

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Zrobiłam ta sałatkę i gościom smakowała

Wiktor
Wiktor
1 rok temu

Te 5 łyżek majonezu to zdecydowanie za malo. Dałem cały średni sloiczek i konsystencja nadal byla za sucha warzywa luzem się osypywały. Ziemniaki nie moga byc zbyt duże, bo zdominują iloscią. Proponuję najpierw zwazyc marchewkę i dac tylko troche wiecej ziemniakow. Zrobiłem dwie wersje – według przepisu a potem upychając wszystko w odwrotnej kolejnosci bez spodu i folii i efekt ten sam więc nie ma sensu bardzo upierać się przy foliowaniu i odwracaniu. Dziękuję

JagaS
JagaS
1 rok temu

Co by pasowało zamiast kurczaka? Czerwona fasola?

Marcelina Domańska
1 rok temu

Wyglada przepysznie, chce ją dzisiaj zrobić tylko mam pytanie czy wykładamy folia tylko dno tortownicy czy brzegi również?

Aneta
Aneta
2 lat temu

Zrobiłam ją na urodziny męża, wyszła pyszna! A do tego pięknie wyglądała na stole, goście byli zachwyceni 🙂