Sałatka Leśna polana


Sałatka Leśna polana

Warstwowa sałatka, która bardzo dobrze smakuje i wspaniale wygląda. Świetnie sprawdzi się na domowych przyjęciach i z  pewnością zrobi wrażenie na gościach! Sałatka nie jest wcale trudna w przygotowaniu, wszystkie składniki układamy warstwowo w tortownicy, delikatnie przyprawiamy i smarujemy niewielką ilością majonezu, dzięki czemu uzyskujemy wspaniały efekt wizualny :))

 

 

Składniki:

1 duży słoik marynowanych pieczarek

300g filetu z kurczaka

1 puszka kukurydzy konserwowej

3 ziemniaki

2 marchewki

4 jajka

4 ogórki konserwowe

50g żółtego sera

pęczek pietruszki lub koperku

Sól, pieprz, do przyprawienia kurczaka można użyć przyprawy do gyrosa lub innych ulubionych przypraw

olej do smażenia

majonez- około 5 łyżek

opcjonalnie sałata do dekoracji

 

*** Ziemniaki, marchewkę oraz jajka gotujemy i studzimy (jajka gotujemy na twardo). Mięso z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy (użyłam przyprawy do gyrosa) i smażymy na patelni. Również odstawiamy do wystudzenia.

Tortownicę o średnicy ok 22cm wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy odsączone z zalewy pieczarki, nóżkami do góry ***

*** Pieczarki posypujemy posiekaną pietruszką lub koperkiem, starając się wypełnić szczeliny między grzybkami. Na to wykładamy pokrojoną w kosteczkę ugotowaną marchewkę ***

*** Całość oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem i smarujemy niewielką ilością majonezu, delikatnie dogniatając warstwy. Następnie wykładamy usmażone i wystudzone mięso z kurczaka ***

*** Na mięso wykładamy odsączoną kukurydzę oraz pokrojone w kostkę ogórki ***

*** Ponownie doprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem i smarujemy cienką warstwą majonezu, lekko dogniatając warstwy ***

*** Wysypujemy drobno pokrojone jajka i starty na tarce o małych oczkach żółty ser ***

*** Delikatnie doprawiamy solą i znowu przykrywamy majonezem. Na koniec wykładamy ugotowane, wystudzone i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Całość osypujemy solą i pieprzem ***

*** Smarujemy cienko majonezem, dociskając delikatnie wszystkie warstwy. Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc ***

*** Następnego dnia zdejmujemy górną folią i odwracamy sałatkę do góry dnem na płaski talerz. Delikatnie zdejmujemy pozostałą obręcz tortownicy oraz usuwamy resztę foli spożywczej, uważając aby nie uszkodzić kształtu sałatki ***

*** Opcjonalnie możemy dno sałatki przed przełożeniem na talerz, ozdobić dla dekoracji zieloną sałatą, jednak zauważyłam, że trochę to przeszkadza w późniejszym nakładaniu sałatki ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! – pomysły na przekąski, dania i sałatki KLIKNIJ TUTAJ

 

3
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Marcelina Domańska
Gość

Wyglada przepysznie, chce ją dzisiaj zrobić tylko mam pytanie czy wykładamy folia tylko dno tortownicy czy brzegi również?

Aneta
Gość
Aneta

Zrobiłam ją na urodziny męża, wyszła pyszna! A do tego pięknie wyglądała na stole, goście byli zachwyceni 🙂