Sałatka Leśna polana


Sałatka Leśna polana

Warstwowa sałatka, która bardzo dobrze smakuje i wspaniale wygląda. Świetnie sprawdzi się na domowych przyjęciach i z  pewnością zrobi wrażenie na gościach! Sałatka nie jest wcale trudna w przygotowaniu, wszystkie składniki układamy warstwowo w tortownicy, delikatnie przyprawiamy i smarujemy niewielką ilością majonezu, dzięki czemu uzyskujemy wspaniały efekt wizualny :))

 

 

Składniki:

1 duży słoik marynowanych pieczarek

300g filetu z kurczaka

1 puszka kukurydzy konserwowej

3 ziemniaki

2 marchewki

4 jajka

4 ogórki konserwowe

50g żółtego sera

pęczek pietruszki lub koperku

Sól, pieprz, do przyprawienia kurczaka można użyć przyprawy do gyrosa lub innych ulubionych przypraw

olej do smażenia

majonez- około 5 łyżek

opcjonalnie sałata do dekoracji

 

*** Ziemniaki, marchewkę oraz jajka gotujemy i studzimy (jajka gotujemy na twardo). Mięso z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy (użyłam przyprawy do gyrosa) i smażymy na patelni. Również odstawiamy do wystudzenia.

Tortownicę o średnicy ok 22cm wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy odsączone z zalewy pieczarki, nóżkami do góry ***

*** Pieczarki posypujemy posiekaną pietruszką lub koperkiem, starając się wypełnić szczeliny między grzybkami. Na to wykładamy pokrojoną w kosteczkę ugotowaną marchewkę ***

*** Całość oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem i smarujemy niewielką ilością majonezu, delikatnie dogniatając warstwy. Następnie wykładamy usmażone i wystudzone mięso z kurczaka ***

*** Na mięso wykładamy odsączoną kukurydzę oraz pokrojone w kostkę ogórki ***

*** Ponownie doprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem i smarujemy cienką warstwą majonezu, lekko dogniatając warstwy ***

*** Wysypujemy drobno pokrojone jajka i starty na tarce o małych oczkach żółty ser ***

*** Delikatnie doprawiamy solą i znowu przykrywamy majonezem. Na koniec wykładamy ugotowane, wystudzone i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Całość osypujemy solą i pieprzem ***

*** Smarujemy cienko majonezem, dociskając delikatnie wszystkie warstwy. Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc ***

*** Następnego dnia zdejmujemy górną folią i odwracamy sałatkę do góry dnem na płaski talerz. Delikatnie zdejmujemy pozostałą obręcz tortownicy oraz usuwamy resztę foli spożywczej, uważając aby nie uszkodzić kształtu sałatki ***

*** Opcjonalnie możemy dno sałatki przed przełożeniem na talerz, ozdobić dla dekoracji zieloną sałatą, jednak zauważyłam, że trochę to przeszkadza w późniejszym nakładaniu sałatki ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam również przepis na bardzo smaczną sałatkę makaronową:

Sałatka makaronowa