Kapusta z grzybami


Kapusta z grzybami

Doskonała jako farsz do pierogów, krokietów i pasztecików. Można ją wykorzystać przy wielu okazjach. Kapusta z grzybami jest znaną i lubianą potrawę wigilijną, idealnie też pasuje jako dodatek do obiadu a także jako osobne danie.

Składniki:

0,5 kg kapusty kwaszonej z marchewką

100g świeżych grzybów leśnych lub pieczarek

1 cebula

2 liście laurowe

1 łyżka masła

3 kulki ziela angielskiego

sól i pieprz

 

*** Kapustę płuczemy żeby nie była zbyt kwaśna i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Następnie kapustę odcedzamy, przestudzamy i usuwamy ziele angielskie oraz liście laurowe ***

*** Grzyby dokładnie myjemy, kroimy na kawałki i przesmażamy a następnie dusimy na patelni razem z drobno posiekaną cebulką ***

*** Grzyby przekładamy do ugotowanej kapusty, dodajemy masło, mieszamy i wszystko razem podsmażamy ***

Farsz do pasztecików z kapusty i grzybów

*** Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli chcemy użyć kapusty z grzybami jako farsz, możemy ją jeszcze drobno pokroić ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam przepis na paszteciki z kapustą i grzybami:

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami