Kapusta z grzybami

Farsz do pasztecików

Kapusta z grzybami

Doskonała jako farsz do pierogów, krokietów i pasztecików. Można ją wykorzystać przy wielu okazjach. Kapusta z grzybami jest znaną i lubianą potrawę wigilijną, idealnie też pasuje jako dodatek do obiadu a także jako osobne danie.

Składniki:

0,5 kg kapusty kwaszonej z marchewką

100g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych albo pieczarek (zamiennie można też użyć grzybów suszonych- 50g)

1 cebula

2 liście laurowe

1 łyżka masła

3 kulki ziela angielskiego

sól i pieprz

 

*** Kapustę płuczemy żeby nie była zbyt kwaśna i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Następnie kapustę odcedzamy, przestudzamy i usuwamy ziele angielskie oraz liście laurowe ***

Kapusta kwaszona na wigilijne danie

*** Grzyby dokładnie myjemy, kroimy na kawałki i przesmażamy a następnie dusimy na patelni razem z drobno posiekaną cebulką. Jeżeli używamy grzybów suszonych należy je zalać wodą i odstawić na kilka godzin a następnie gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć z cebulką ***

Grzyby na patelni

*** Grzyby przekładamy do ugotowanej kapusty, dodajemy masło, mieszamy i wszystko razem podsmażamy ***

Farsz do pasztecików z kapusty i grzybów

*** Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli chcemy użyć kapusty z grzybami jako farsz, możemy ją jeszcze drobno pokroić ***

Kapusta z podsmażonymi grzybami

*** SMACZNEGO ***

Polecam przepis na paszteciki z kapustą i grzybami:

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami