Polędwiczki w paprykowej salsie


Polędwiczki w paprykowej salsie

Wyborne połączenie soczystego i kruchego mięsa z pyszną paprykową salsą. Ciekawy pomysł na smaczny i niecodzienny obiad! Polecam serdecznie :))

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa

1 cebula

1 ząbek czosnku

po 1 papryce: zielonej, żółtej i czerwonej

1 szklanka bulionu warzywnego

2 łyżki przecieru pomidorowego

sól, pieprz, zioła prowansalskie

mąka do panierowania

1 łyżka słodkiej śmietanki

olej do smażenia

 

*** Polędwiczki myjemy, kroimy na plastry i delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na około 30 minut do lodówki ***

*** Następnie mięso obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor ***

*** Papryki i cebulę kroimy w paseczki ***

*** Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i zasmażamy przez chwilę, pokrojone warzywa wraz z przeciśniętym czosnkiem, cały czas mieszając ***

*** Całość zalewamy bulionem, dodajemy przecier, przyprawiamy delikatnie solą, pieprzem oraz ziołami i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem około 10 minut- do miękkości ***

*** Śmietankę mieszamy z odrobiną sosu i dodajemy do całości, mieszamy. Usmażoną polędwiczkę przekładamy na patelnie i jeszcze chwilkę razem dusimy, aby smaki się połączyły ***

*** Danie podajemy z ziemniakami, makaronem lub ryżem ***

*** SMACZNEGO ***