Skrzydełka po kujawsku pieczone z warzywami


Skrzydełka po kujawsku pieczone z warzywami

Chrupiące i soczyste mięso pieczone w towarzystwie warzyw! Skrzydełka są smaczne nawet następnego dnia po odgrzaniu. Przepis jest dość prosty i szybki a danie pyszne, polecam :))

 

Składniki:

7 skrzydełek

2 łyżki majonezu

2 łyżki ketchupu

1 niewielka cukinia

1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej)

3-5 ziemniaków

5 łyżek bułki tartej

2 ząbki czosnku

2-3 łyżki oliwy

sól, pieprz, zioła prowansalskie

 

*** Skrzydełka dokładnie myjemy, osuszamy i przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem ***

*** W miseczce mieszamy dokładnie majonez z ketchupem oraz przeciśniętym czosnkiem ***

*** Skrzydełka układamy na blaszce lub w dużym żaroodpornym naczyniu i smarujemy marynatą jogurtowo-majonezową oraz obsypujemy bułką tartą ***

*** Warzywa dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w dosyć duże kawałki ***

*** Pokrojone warzywa układamy na blaszce wokół skrzydełek ***

*** W miseczce mieszamy oliwę z odrobiną soli oraz pieprzu i ziołami prowansalskimi. Tak powstałą marynatą smarujemy warzywa ***

*** Blaszkę lub naczynie żaroodporne przykrywamy np folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C na 40 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i zapiekamy jeszcze 10 minut uważając aby bułka tarta się nie przypaliła ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam także przepis na ziołowego kurczaka pieczonego z warzywami:

Kurczak pieczony z warzywami