Złociste kulki ziemniaczane
Panierowane, smażone kulki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków, faszerowane wędzonym boczkiem oraz cebulką.
Jakiś czas temu przedstawiłam Wam mój sposób na wykorzystanie gotowanych ziemniaków, które zostały mi z obiadu, były to placuszki z łososiem oblane sosem tzatziki. Wówczas ktoś podsunął mi inny pomysł, a mianowicie panierowane kulki wykonane z puree. Oczywiście sprawdziłam i muszę powiedzieć…pyszotka! Polecam :))

Składniki na kulki z ziemniaków:
- około 300g ugotowanych ziemniaków
- 100ml mleka
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
- 1 niewielka cebulka
- 10dkg wędzonego boczku
- sól oraz pieprz- do smaku
- olej do smażenia
- Do panierowania:
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka rozdrobnionych płatków kukurydzianych
Najpierw rozgniatamy ziemniaki za pomocą tłuczka do ziemniaków, a następnie dodajemy mleko, mąkę oraz jajko i dokładnie mieszamy.
Cebulkę oraz wędzony boczek kroimy w drobną kostkę i zasmażamy razem na patelni.
Następnie do masy ziemniaczanej dodajemy lekko przestudzoną cebulkę z boczkiem oraz sól i pieprz- do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.
W osobnej miseczce mieszamy ze sobą składniki panierki.
Z tak przygotowanego ciasta formujemy niewielkie kulki ziemniaczane i obtaczamy je dokładnie w panierce
Następnie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy nasze ziemniaczane kule na rumiano z każdej strony.
Po zdjęciu z patelni układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
*** Smacznego ***
Polecam również przepis na placuszki ziemniaczane:












