Sezamowe roladki drobiowe


Sezamowe roladki drobiowe

Proste i rewelacyjne w smaku faszerowane roladki. Do ich nadziania użyłam sera żółtego, który wspaniale komponuje się z innymi składnikami farszu, czyli papryką i cukinią. Roladki nie tylko dobrze smakują ale i ciekawie wyglądają, więc z pewnością sprawdzą się na uroczystym niedzielnym obiedzie.

Składniki na 4 roladki:

1 podwójny filet z kurczaka

10 dkg żółtego sera

1/2 czerwonej papryki

1/3 niewielkiej, młodej cukinii

pół szklanki mąki

2 łyżka sezamu

3 łyżki bułki tartej

3 łyżki rozgniecionych płatków kukurydzianych

1 jajko

2 łyżki mleka

olej do smażenia

sól i pieprz

*** Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach, natomiast paprykę i cukinie kroimy w bardzo drobną kostkę. Wszystkie składniki farszu mieszamy ze sobą i dzielimy na 4 części ***

*** Mięso myjemy i osuszamy. Każdy filet rozcinamy wzdłuż na dwie części , rozbijamy i oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem. Na rozbitym kawałku mięsa kładziemy porcję farszu i zwijamy formując roladkę (roladki początkowo mogą nie wyglądać zbyt zgrabnie ale później je jeszcze uformujemy) ***

*** Przygotowujemy trzy miseczki. W jednej mieszamy jajko z mlekiem. Do drugiej wsypujemy mąkę. W trzeciej mieszamy bułkę tartą z sezamem oraz płatkami kukurydzianymi ( aby dobrze pokruszyć płatki, można przesypać je do woreczka i rozbić tłuczkiem do mięsa) ***

*** Roladki najpierw obtaczamy w mące a następnie formujemy je w dłoniach nadając im właściwy kształt (jeśli dobrze oblepią się mąką, nie powinno być to trudne). Następnie mięso obtaczamy w jajku a później w panierce z bułki, płatków i sezamu ***

*** Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony ***

*** Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką ***

*** SMACZNEGO ***

Moje roladki podałam z duszonymi ziemniaczkami i sałatką z cukinii na którą przepis znajdziecie tutaj:

Sałatka z cukinii- do słoików