Cielęcina duszona z kurkami


Cielęcina duszona z kurkami

Cielęcinę niewątpliwie można przyrządzać na wiele sposobów. Jest to mięso znane i lubiane ze względu na swoją delikatność.  Ja dziś polecam cielęcinę duszoną z kurkami, podsmażonym wędzonym boczkiem oraz cebulką a wszystko to w pysznym zabielonym śmietanką sosiku. Palce lizać :))

Składniki:

0,5 kg udźca cielęcego

200 g kurek

1 cebula

100 g wędzonego boczku

2 łyżki śmietany

1,5 szklanki wody

Przyprawy: pieprz, sól, czosnek granulowany, bazylia suszona, papryka słodka

olej do smażenia

 

*** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na średniej wielkości kawałki i obsypujemy wymienionymi w składnikach przyprawami ***

Cielęcina krojona w kawałki

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy mięso na dużym ogniu na rumiano z każdej strony ***

Cielęcina smażona na oleju na obiadek

*** Następnie mięso zdejmujemy z patelni. Wędzony boczek oraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem aż cebula się zeszkli a boczek wytopi ***

Boczek smażony z cebulką

*** Na patelnie dodajemy (dobrze umyte) kurki i smażymy wszystko razem przez kilka minut, ciągle mieszając ***

Grzyby z patelni do obiadu

*** Następnie dokładamy podsmażone mięso, zalewamy wodą i dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem około 1 godzinę ***

Cięlęcina z kurkami

*** Następnie w odrobinie powstałego sosu rozprowadzamy śmietanę i wlewamy do potrawy. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, zagotowujemy. Podajemy z kaszą lub ziemniaczkami ***

Cielęcina w sosie śmietankowym

*** SMACZNEGO ***

KOMENTARZE