Kurczak z warzywami w sosie słodko-kwaśnym


Kurczak z warzywami w sosie słodko-kwaśnym

Dziś dnie „na szybko” z tego co akurat jest w lodówce. Kruchy i aromatyczny filet z kurczaka w domowym sosie słodko-kwaśnym- sos trochę oszukany bo bez ananasa i pędów bambusa jak to w oryginale bywa, ale i tak bardzo smaczny!  Łatwy, tani i szybki w przygotowaniu obiad :))

Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka

1 czerwona papryka

1 marchewka

1 cebula

1 ząbek czosnku

sól, pieprz,

olej do smażenia

 

Sos słodko-kwaśny:

3/4 szklanki wody

2 łyżki octu winnego

1 łyżka koncentratu pomidorowego

4 łyżki pikantnego ketchupu

1 płaska łyżka mąki

1 łyżeczka cukru pudru

 

*** Fileta myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni podgrzewy niewielką ilość oleju i wrzucamy mięso. Smażymy krótko, ciągle mieszając ***

*** Paprykę, marchewkę oraz cebulę kroimy w słupki i dokładamy do mięsa. Dodajemy także przeciśnięty czosnek i wszystko razem podsmażamy, a następnie dusimy przez 15 minut, pod przykryciem ***

 

*** W miseczce mieszamy składniki na sos słodko-kwaśny: wodę, ocet winny, ketchup, mąkę i cukier puder. Powstałym sosem zalewamy mięso, mieszamy i gotujemy jeszcze parę minut na niewielkim ogniu aż sos zgęstnieje ***

*** Kurczaka z warzywami w sosie słodko-kwaśnym podajemy na ciepło z ryżem lub makaronem ***

 

*** SMACZNEGO ***