Ciasto Zebra z białek

Dwukolorowe ciasto z białek

Ciasto Zebra z białek

Przedstawiam Wam mój pyszny sposób na wykorzystanie białek. Placek jest bardzo smaczny, mocno maślany i wspaniale puszysty. Zawsze gdy w kuchni zostają mi jakieś białka (na przykład gdy robię tatar, piekę pączki cz faworki) wkładam je do słoiczka lub pudełeczka i zamrażam, gdy uzbiera mi się ich większa ilość, wyjmuje, rozmrażam i piekę smakowite ciasto. Polecam :))

Maślany placek z białek

 

Składniki:

12 białek

250g cukru

200g masła

300g mąki + dodatkowo 4 łyżki

4 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli do ubijania białek

*** Zaczynamy od rozpuszczenia masła i wystudzenia go- w tym celu garnuszek z roztopionym tłuszczem wkładam do miski z zimną wodą i czekam aż masło ostygnie do temperatury pokojowej. W tym czasie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***

Ubite na sztywno białka

*** Gdy białka będą sztywne stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując. Następnie partiami dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając łyżką lub trzepaczką! ***

Biała w czasie miksowania

*** Do ciasta pomału dodajemy rozpuszczone masło, cały czas delikatnie mieszając ***

Ciasto na placek w czasie miksowania

*** Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dosypujemy 4 łyżki kakao- dokładnie mieszamy. Do drugiej części dodajemy 4 łyżki mąki i również dokładnie mieszamy- łyżką lub trzepaczką, nie mikserem ***

Ciasto na Zebrę z dodatkiem kakao

*** Tortownice (moja ma średnice 23 cm) smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na zmianę łyżką nakładamy ciasto raz ciemne raz jasne ***

Ciemne i jasne ciasto ukłądana na przemian na tortownicy

Ciemne i jasne ciasto zmieszane z sobą

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 50 minut- do suchego patyczka ***

Gotowy placek po wyjęciu z piekarnika

Dwukolorowe ciasto z białek

Pyszny kawałek ciasta z białek

*** Część mojego ciasta polałam polewą czekoladową ***

Ciasto zebra w polewie z czekolady

*** Smacznego ***

Innym ciastem które nieraz piekę aby wykorzystać białka jest babka z jabłkami, oto przepis:

Babka z białek z jabłkiem

 

 

0 0 vote
Article Rating

Leave a Reply

4 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa Nowak
Ewa Nowak
22 dni temu

Zrobiłam ciasto zebra. Jest dobre,smaczne. Ciasto surowe jest dość gęste, paski mi nie wyszły, raczej łaty.Zajrzałam do swojego starego zeszytu z przepisami i tam w zebrze jest dodatek szklanki oranżady. Koleżanka twierdzi, że dodaje gazowaną wodę i ciasto jest rzadkie, ładnie wyrasta. Wypróbuję jej wersję następnym razem, pozdrawiam 🙂

Obserwator
Obserwator
7 miesięcy temu

Ile to jest 300g mąki? I co z żółtkami? Nie można ich dodać?

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Super przepis. Wyszedł za pierwszym razem. Dzieci zachwycone;)