Łosoś pieczony w ziołach i maśle czosnkowym


Łosoś pieczony w ziołach i maśle czosnkowym

Bardzo smaczna i aromatyczna rybka pieczona w ziołach i maśle czosnkowym poleca się na pyszny obiadek ;))

Danie jest  łatwe i szybkie w wykonaniu a do tego mega pyszne, polecam serdecznie!

Składniki :
Łosoś około 0,5 kg
1 łyżka masła
1-2 ząbki czosnku
Zioła (świeże lub suszone) : bazylia, oregano, rozmaryn
Sól, pieprz cytrynowy

*** Rybę dokładnie myjemy, osuszamy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym ***

Surowy łosoś w naczyniu
*** Przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem cytrynowym i smarujemy punktowo masłem wymieszanym z przeciśniętym czosnkiem ***

Łosoś w cytrynie i maśle
*** Łososia nakłuwamy widelcem w kilku miejscach aby dobrze przeszedł przyprawami ***

Ryba nakłówana widelcem
*** Posypujemy świeżymi lub suszonymi ziołami ***

Łosoś w świeżych ziołach
*** Naczynie żaroodporne przykrywamy lub umieszczamy w foliowym rękawie do pieczenia ***

Rybę pieczemy w rękawie
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez 20 minut ***

Pieczona ryba w ziołach

Łosoś pieczoeny w maśle czosnkowym
*** Smacznego ***