Kurczak pieczony z warzywami

Ziołowy kurczak pieczony z młodymi ziemniaczkami

Kurczak pieczony z warzywami

Ziołowe mięsko drobiowe pieczone z młodymi ziemniaczkami, cukinią, papryką i cebulką to pomysł na pyszny i niedrogi obiad. Danie proste i dość szybkie w wykonaniu i do tego bardzo smaczne 🙂

Kurczak pieczony z warzywami i ziemniakami

 

Składniki:

10 części kurczaka- pałki, podudzia, skrzydełka

10 młodych ziemniaków

1/2 małej młodej cukinii

1/2 czerwonej papryki

1 czerwona cebula

Świeże lub suszone zioła: pietruszka, bazylia, oregano

przyprawy: 1 czubata łyżka słodkiej papryki, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka ostrej papryki

3 łyżki oleju,

3 łyżki wody

*** Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ***

Kurczak przygotowany do dania

*** Olej mieszamy z wodą oraz z przyprawami i posiekanymi ziołami. W uzyskanej marynacie moczymy części kurczaka ***

Marynata ziołowa do kurczaka

*** Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w ósemki ***

Surowe ziemniaki pokrojone w osemki

*** Resztę warzyw również  kroimy na wielkość podobną do ziemniaków ***

Warzywa pokrojone i przygotowane do dodania do dania

*** Kurczaka wraz z warzywami przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego ***

Kurczak zmieszany z warzywami

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy pod przykryciem (może być w foliowym rękawie do pieczenia) przez 1 godzinę- na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrycie ***

Pieczony kurczak w marynacie ziołowej

*** SMACZNEGO ***

Polecam także przepis na udka kurczaka pieczone w marynacie:

Kurczak pieczony w ketchupowo-majonezowej marynacie