Sernik jagodowy na zimno z musem truskawkowym i chrupiącym czekoladowym spodem

Sernik jagodowy

Sernik jagodowy na zimno z musem truskawkowym i chrupiącym czekoladowym spodem

Pyszny deser, który idealnie wpasuję się do kawy w upalne popołudnie. Delikatny jagodowy sernik z pysznym i chrupiącym czekoladowym spodem oraz rozpływającym się w ustach musem truskawkowym- czego chcieć więcej- pychotka :))

Sernik jagodowy

Składniki:

Na spód-

300 gram sucharków

300 gram nutelli

 

Na masę serową-

1 kg sera z wiaderka ( używam ser Jana)

300 gram leśnych jagód (mogą być mrożone)

10 łyżek cukru pudru

1 mały cukier waniliowy

200 gram śmietany kremówki

3 płaskie łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzącej wody

Na mus truskawkowy-

300 gram truskawek

1 galaretka truskawkowa

200 ml gorącej wody

 

*** Ser wyjmujemy z lodówki na około dwie godziny przed przygotowaniem ciasta. Jeżeli używamy mrożonych jagód to musimy je najpierw rozmrozić. Sucharki ucieramy na drobną masę ***

Sucharki rozdrobnione na drobną masę

*** Do startych sucharków dodajemy nutelle i mieszamy razem dokładnie, aż powstanie jednolita konsystencja ***

Sucharki z dodatkiem masy czekoladowej    Sucharki zmieszane z nutelą

*** Uzyskaną masą wykładamy spód tortownicy lekko ugniatając- moja tortownica ma 23 cm średnicy ***

Masa na spód ciasta w tortownicy

*** Żelatynę mieszamy bardzo dokładnie we wrzącej wodzie i odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej. Jagody miksujemy do uzyskania jednolitego musu. Twaróg ucieramy ze śmietanką (której wcześniej nie ubijamy!) aż do połączenia się składników. Następnie dodajemy cukry oraz jagody i wszystko razem dokładnie mieszamy.  Do przestudzonej żelatyny dodajemy dwie łyżki masy serowej i dokładnie mieszamy a następnie wlewamy jednym ruchem do miski z twarogiem. Miksujemy wszystko na najwyższych obrotach miksera. Masę przekładamy na czekoladowy spód i wstawiamy do lodówki do stężenia ***

Masa jagodowa zmiksowana do jednakowej konsystencji

*** Truskawki ucieramy na mus, przelewamy do garnka, dodajemy wodę i zagotowujemy. Wyłączamy palnik, wsypujemy galaretkę i energicznie mieszamy. Masę schładzamy do temperatury pokojowej a następnie wylewamy na masę serową i wstawiamy znowu do lodówki aby stężała ***

Truskawki utarte na mus

Kolorowe ciast z jagodami i truskawkami

*** Ciasto możemy dowolnie ozdobić- ja wyłożyłam na wierzch świeże owoce ***

Ciasto przyozodbione owocami

Kawałek sernika na zimno

*** SMACZNEGO ***