Paluchy serowe z wędzonym boczkiem

Bułeczki serowe z boczkiem

Paluchy serowe z wędzonym boczkiem

Mięciutkie, pulchne i pięknie pachnące drożdżowe bułeczki zapiekane z wędzonym boczkiem i żółtym serem. U mnie nie zdążyły nawet dobrze wystygnąć bo już były zjedzone :))

Pulchne bułeczki z serem i boczkiem

Składniki:
650g mąki pszennej
200 ml mleka
200 ml wody
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
7 gram suchych drożdży
2 łyżki miękkiego masła

20 dkg wędzonego boczku

10 dkg żółtego sera

1 jajko do posmarowania bułeczek

*** Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie i wlewamy ciepłe (nie gorące!) mleko, do mleka wsypujemy drożdże i lekko mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników: sól, wodę oraz miękkie masło i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ***

 

Wyrobione ciasto w oczekiwaniu aż wyrośnie

*** Wędzony boczek kroimy w kosteczkę, wytapiamy na patelni i odkładamy do wystygnięcia ***

Boczek wędzony, krojony w kostkę
*** Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je ponownie i dodajemy wędzony boczek ***

Boczek dodany do wyrobionego ciasta

Boczek zagnieciony w cieście

*** Z ciasta formujemy 11-12 podłużnych bułeczek, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i lekko spłaszczamy ***

 

Ciasto uformowane w bułeczki

*** Bułeczki smarujemy rozmieszanym jajkiem i obkładamy pociętym w paseczki żółtym serem ***

Bułeczki przygotowane do pieczenie
 

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy 20 minut ***

 

Bułeczki z wędzonym boczkiem i serem

Paluchy serowe z wędzonym boczkiem

*** SMACZNEGO ***