Wiosenna pizza ze szparagami i trzema rodzajami sera

Puszysta pizza ze szparagami

Wiosenna pizza ze szparagami i trzema rodzajami sera

Puszysta pizza ze szparagami, wędzonym boczkiem, pomidorami i trzema rodzajami sera- czego chcieć więcej. Ostatnio przedstawiłam Wam pomysł na  pizze jak z Pizza Hut i cieszył się on dużym powodzeniem. Dziś podzielę się moim przepisem na pyszną wiosenną pizze, która smakuje wybornie, pachnie idealnie i wygląda efektownie. Polecam 🙂

 

Puszysta pizza ze szparagami

Składniki na 3 pizze:

4 szklanki mąki (ok. 600 gramów)

1/4 kostki drożdży (25 gramów)

5 łyżek oliwy

około 2 szklanki wody

szczypta cukru

łyżka soli

 

Dodatki:

Pęczek szparagów

15 dkg sera gouda

1 kulka sera mozzarella z zalewy

1 ser camembert

2 pomidory

15 dkg wędzonego boczku

3 łyżki sosu pomidorowego do posmarowania pizzy

*** Przygotowujemy zaczyn: do szklanki wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru, łyżeczkę mąki oraz 5 łyżek bardzo ciepłej (ale nie gorącej) wody. Mieszamy (np widelcem) aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Myślę, że dobrą metodą jest włożenie szklanki z rozczynem do miski w której będziemy później robić ciasto na pizze, ponieważ gdy roztwór wyrośnie zbyt mocno, zwyczajnie przeleci do miski ***

Zaczyn do ciasta na pizza

*** Gdy rozczyn podwoi swoją objętość (mój stał około 20 minut w ciepłym miejscu) możemy przejść do robienia ciasta ***

Zaczyn na ciasto po wyrośnięciu

*** Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn i wyrabiamy. Ważne jest aby jak najbardziej „napowietrzyć” ciasto- należy zarabiać ciasto od zewnątrz do środka. Podczas gdy zagarniamy ciasto z zewnątrz do środka ugniatamy je dodając w między czasie wodę (zimną). Ciasto powinno mieć taką konsystencję aby było miękkie i odchodziło od rąk- jeśli będzie zbyt lepić się do rąk- należy dodać trochę mąki, jeśli natomiast nie będzie lepić się wcale- należy dodać trochę wody. Jeśli ciasto nie lepi się do rąk ale ma zwartą konsystencje- znaczy, że jest idealne! Pod koniec zarabiania dodajemy do ciasta sól oraz oliwę ***

Ciasto na pizze

*** Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Następnie wyrabiamy ciasto raz jeszcze i dzielimy na trzy kulki- z których powstaną 3 pizze. Jeżeli mamy na to czas to dobrze jest aby kulki poleżały kilka godzin w lodówce (w zamkniętym pudełku)- ja zrobiłam ciasto rano a pizze piekłam popołudniu więc moje kulki leżały w lodówce około 8 godzin (a jeszcze lepiej jakby leżało 12 godziny), jeżeli nie mamy czasu możemy pominąć ten punkt, chociaż ciasto drożdżowe jest dużo lepsze gdy poleży kilka godzin w lodówce- jest wtedy lekkostrawne, nie śmierdzi drożdżami i jest chrupiące ***

Ciasto na pizze podzielone na części

*** Po wyjęciu ciasta (kulek) z lodówki rozwałkowujemy je na grubość około 5-10 mm, średnica pizzy powinna wynosić mniej więcej 35 cm. Rozwałkowane ciasto przenosimy na wysmarowaną olejem blachę na której będziemy je piec (dobrze jest ciasto umieścić na lekko wysmarowanym olejem papierze do pieczenia ponieważ wówczas upieczona pizza ładnie odejdzie i nie przyklei nam się do blachy) ***

Rozwałkowane ciasto na pizze

*** Ciasto smarujemy z wierzchu oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny. Jeśli nie mamy akurat zbyt ciepło w mieszkaniu, idealnym ciepłym miejscem na wyrastanie ciasta będzie piekarnik, który nagrzejemy wcześniej do temperatury 50’C i wyłączymy. Następnie umieszczamy w nim blachę z ciastem i ani się obejrzymy jak pięknie nam wyrośnie- nawet szybciej niż w pół godziny ***

Wyrośnięte ciasto na pizze

*** Ser gołda ścieramy na tarce o grubych oczkach natomiast camembert i mozzarelle tniemy w paseczki. Szparagi myjemy, odrywamy końcówki (możemy pokroić na mniejsze kawałki), wkładamy do garnka z zimną lekko osoloną wodą i gotujemy przez 2 minuty od momentu wrzenia wody, odcedzamy i przelewamy zimną wodą ***

Trzy rodzaje sera przygotowane na pizzę  Szparagi na pizzę

*** Ciasto smarujemy lekko sosem pomidorowym, posypujemy startymi i pokrojonymi  serami i wykładamy dodatki: szparagi, wędzony boczek, pomidory  ***

Pizza z serem i szparagami Wiosenna pizza ze szparagami

*** Piekarnik nagrzewamy do 220-250’C – im wyższa temperatura tym lepiej, wkładamy pizze i pieczemy około 5-8 minut ***

Pizza po wyjęciu z piekarnika

Kawałek wiosennej pizzy ze szparagami

Wiosenna pizza znika kawałek po kawałku

*** SMACZNEGO ***

 

KOMENTARZE