Sos tatarski

Gotowy sos tatarski

Sos tatarski

Sos tatarski jest wspaniałym dodatkiem do wędlin, mięs, jajek a także kanapek. W moim domu zawsze gości w święta i jest bardzo lubiany :)) Wiem, że jest wiele wersji wykonania tego sosu, moja wygląda tak:

Sosa tatarski w słoiczku

Składniki:
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
3 ogórki kiszone
Mały słoiczek grzybków marynowanych w occie- najlepiej podgrzybki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej pietruszki
2 łyżeczki chrzanu
1 łyżeczka cukru
Sól i pieprz

*** Ogórki drobno kroimy. Grzybki odcedzamy z zalewy i również kroimy w drobną kostkę ***

Drobno krojone ogórkiDrobno krojone grzybki
*** Majonez, jogurt, chrzan, pokrojoną zieleninę oraz cukier razem mieszamy ***

Mieszamy majonez z jogurtem i dodatkami
*** Dodajemy pokrojone grzybki oraz ogórki, mieszamy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***

Majonez mieszamy z ogórkami i grzybkami

*** Gotowy sos tatarski przechowujemy w lodówce ***

Gotowy sos tatarski

*** Na śniadanie wielkanocne sos podałam z jajkami. Było pysznie :)) ***

Jajka wielkanocne z sosem tatarskim