Wielkanocna szarlotka
Uwielbiam to ciasto, jak dla mnie to najlepsza szarlotka na świecie. Na kruchym spodzie, z dużą ilością jabłek, posypana cukrem pudrem, niebo w gębie. Wielkanocna Szarlotka jest dość łatwa i szybka w wykonaniu, polecam 🙂
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Cukier waniliowy- mały
Składniki na mus jabłkowy:
- 5 kwaśnych jabłek
- 2 słodkie jabłka
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki soku z cytryny
Na początek z podanych powyżej składników zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 1 godzinę.
Następnie 5 kwaśnych jabłek (dwa słodkie zostawiamy w całości) obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i wkładamy do garnka. Zasypujemy cukrem oraz cukrem waniliowym, dolewamy dwie łyżki wody i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut.
Później jabłka dusimy, zalewamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Foremkę do ciasta smarujemy miękkim masłem i posypujemy bułką tartą.
Następnie 2/3 ciasta rozwałkowujemy dość cienko i wykładamy nim foremkę.
Później na ciasto wykładamy mus jabłkowy.
Następnie dwa pozostałe jabłka obieramy i kroimy na grube plastry, które następnie układamy na musie.
Z reszty ciasta wycinamy cienkie paseczki, które układamy na cieście tworząc kratkę.
Mi pozostało jeszcze trochę niewykorzystanego ciasta więc wycięłam z niego ciasteczka i upiekłam je razem z szarlotką ale na osobnej blaszce
Na koniec szarlotkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 35 minut (ciasteczka wyjęłam wcześniej). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy ciasto cukrem pudrem.
Szarlotkę możemy ozdobić upieczonymi ciasteczkami.
*** Smacznego ***
Polecam Wam również:

















