Szarlotka na wielkanoc i nie tylko

Wielkanocna szarlotka

Wielkanocna szarlotka

Uwielbiam to ciasto, jak dla mnie to najlepsza szarlotka na świecie. Na kruchym spodzie, z dużą ilością jabłek, posypana cukrem pudrem, niebo w gębie. Wielkanocna Szarlotka jest dość łatwa i szybka w wykonaniu, polecam 🙂

Wielkanocna szarlotka na kruchym spodzie

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Cukier waniliowy- mały

Składniki na mus jabłkowy:

  • 5 kwaśnych jabłek
  • 2 słodkie jabłka
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki soku z cytryny

Na początek z podanych powyżej składników zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 1 godzinę.

Ciasto na szarlotkę

Następnie 5 kwaśnych jabłek (dwa słodkie zostawiamy w całości) obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i wkładamy do garnka. Zasypujemy cukrem oraz cukrem waniliowym, dolewamy dwie łyżki wody i dusimy pod przykryciem  przez  około 15 minut.

Jabłka krojone w ćwiartki w garnku

Później jabłka dusimy, zalewamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Duszone jabłka zalane sokiem z cytryny

Foremkę do ciasta smarujemy miękkim masłem i posypujemy bułką tartą.

Foremka przygotowana do szarlotki

Następnie 2/3 ciasta rozwałkowujemy dość cienko i wykładamy nim foremkę.

Ciasto na szarlotkę w foremce

Później na ciasto wykładamy mus jabłkowy.

Mus jabłkowy w foremce do szarlotki

Następnie dwa pozostałe jabłka obieramy i kroimy na grube plastry, które następnie układamy na musie.

Plastry jabłek ułozone na musie jabłkowym

Z reszty ciasta wycinamy cienkie paseczki, które układamy na cieście tworząc kratkę.

Kratka z ciasta na plastrach jabłek

Mi pozostało jeszcze trochę niewykorzystanego ciasta więc wycięłam z niego ciasteczka i upiekłam je razem z szarlotką ale na osobnej blaszce

Kruche, maślane ciasteczka

Na koniec szarlotkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 35 minut (ciasteczka wyjęłam wcześniej). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy ciasto cukrem pudrem.

Wielkanocna szarlotka

Szarlotkę możemy ozdobić upieczonymi ciasteczkami.

Pyszna szarlotka na wielkanoc

Szarlotka na wielkanoc i nie tylko

*** Smacznego ***

Polecam Wam również:

Słoneczna szarlotka z kratką

Szarlotka sypana z nutką kokosową

Szarlotka ze śliwkami i kruszonką

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry