Wielkanocne zajączki z marcepanem

Zajączki z marcepanem

Zajączki z marcepanem

Pyszne mięciutkie zajączki z nadzieniem marcepanowym. Idealne do wielkanocnego koszyczka. Przepis znalazłam już dawno, dawno gdzieś w internecie, spisałam, trochę zmodyfikowałam po swojemu i tak sobie czekał na swoją kolej. Aż w końcu się doczekał 🙂

Wielkanocne zajączki z marcepanem
Wielkanocne zajączki z marcepanem

Składniki:

  • 125 g mąki
  • 85 g miodu
  • 25 g oleju słonecznikowego lub arachidowego
  • 50 g marcepanu
  • suszona żurawina lub rodzynki do ozdoby

Na początek mąkę przesiać przez sitko, następnie miód wymieszać z olejem i dodać do mąki. Wszystko razem wyrobić na jednolite ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folie i wstawić na około 2 godziny do lodówki. Następnie należy z ciasta uformować dość gruby rulon i pokroić na kawałki, jak na zdjęciu poniżej.

Rulon z ciasta na zajączki

Później każdy kawałek ciasta rozwałkować na płasko (jeden kawałek odłożyć na uszy i ogonki). W środek włożyć kuleczkę z marcepanu i oblepić ją dookoła ciastem.

Ciasto z marcepanem

Z odłożonego kawałka ciasta ulepić uszy i ogonki. Uszy robimy poprzez zrolowanie dwóch małych wałeczków z ciasta i zrobienie wgłębienia za pomocą patyczka lub wykałaczki. Natomiast z  kawałków żurawiny lub rodzynki robimy oczka.

Zajączki z marcepanem i żurawiną

Na koniec zajączki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w piekarniku nagrzanym do 180″C przez 20 minut.

Zajączki z marcepanem na Wielkanoc

Wielkanocne zajączki z marcepanem i żurawiną

Marcepanowe zajączki
Wielkanocne zajączki z marcepanem

A tutaj kilka innych pomysłów na Wielkanocny stół:

Pomysły na Wielkanoc – najlepsze przepisy!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry