Zajączki z marcepanem
Pyszne mięciutkie zajączki z nadzieniem marcepanowym. Idealne do wielkanocnego koszyczka. Przepis znalazłam już dawno, dawno gdzieś w internecie, spisałam, trochę zmodyfikowałam po swojemu i tak sobie czekał na swoją kolej. Aż w końcu się doczekał 🙂

Składniki:
- 125 g mąki
- 85 g miodu
- 25 g oleju słonecznikowego lub arachidowego
- 50 g marcepanu
- suszona żurawina lub rodzynki do ozdoby
Na początek mąkę przesiać przez sitko, następnie miód wymieszać z olejem i dodać do mąki. Wszystko razem wyrobić na jednolite ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folie i wstawić na około 2 godziny do lodówki. Następnie należy z ciasta uformować dość gruby rulon i pokroić na kawałki, jak na zdjęciu poniżej.
Później każdy kawałek ciasta rozwałkować na płasko (jeden kawałek odłożyć na uszy i ogonki). W środek włożyć kuleczkę z marcepanu i oblepić ją dookoła ciastem.
Z odłożonego kawałka ciasta ulepić uszy i ogonki. Uszy robimy poprzez zrolowanie dwóch małych wałeczków z ciasta i zrobienie wgłębienia za pomocą patyczka lub wykałaczki. Natomiast z kawałków żurawiny lub rodzynki robimy oczka.
Na koniec zajączki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w piekarniku nagrzanym do 180″C przez 20 minut.

A tutaj kilka innych pomysłów na Wielkanocny stół:









