Mazurki dubajskie - IMG 6853

Mazurki dubajskie

Mazurki dubajskie

Kruche i delikatne mazurki w kształcie jajka z bardzo ostatnio popularnym chrupiącym, pistacjowym nadzieniem „dubajskim”.  Warto spróbować.

 

Mazurki dubajskie - IMG 6853

Mazurki dubajskie - IMG 6896

 

Składniki:

300g pszennej pszennej

20g cukru pudru

2 żółtka

160g zimnego masła

  • Warstwa dubajska:

100g smażonego ciasta kataifi

100g kremu pistacjowego

garść obranych pistacji

  • Polewa czekoladowa:

ok 50ml śmietanki kremówki

50g mlecznej czekolady

 

 

*** Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy żółtka oraz pokrojone na kawałki masło ***

Mazurki dubajskie - IMG 6785

*** Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem na gładkie ciasto ***

Mazurki dubajskie - IMG 8755

*** Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy mazurki w kształcie jajka ***

Mazurki dubajskie - IMG 6796

*** Z resztek ciasta formujemy kuleczki na otoczki do mazurków, najlepiej posmarować je białkiem jaja, wówczas łatwiej je przykleić. Mazurki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przyklejamy otoczki. Jeśli posiadamy małe foremki, możemy też wyciąć kilka ciasteczek do dekoracji mazurków ***

Mazurki dubajskie - IMG 6798

*** Widelcem nakłuwamy mazurki w kilku miejscach ***

Mazurki dubajskie - IMG 6801

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia ***

Mazurki dubajskie - IMG 6818

*** Gdy ciasto całkowicie ostygnie przygotowujemy „warstwę dubajską”. Do miski przekładamy ciasto katafi i dodajemy krem pistacjowy (nie pastę pistacjową tylko krem) oraz drobno posiekane pistacje ***

Mazurki dubajskie - IMG 6820 scaled e1744617259130

*** Całość dokładnie mieszamy ***

Mazurki dubajskie - IMG 6826

*** Nadziewamy mazurki ***

Mazurki dubajskie - IMG 6829

*** Przygotowujemy polewę czekoladową. Śmietankę przelewamy do garnuszka i podgrzewamy. Gdy się zagotuje zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Po minucie mieszamy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji ***

Mazurki dubajskie - IMG 6840

*** Mazurki polewamy czekoladą za pomocą małej łyżeczki ***

Mazurki dubajskie - IMG 6841

*** Z wierzchu ozdabiamy posiekanymi pistacjami i opcjonalnie ciasteczkami ***

Mazurki dubajskie - IMG 6853

Mazurki dubajskie - IMG 6896

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

Mazurki dubajskie - 2BCEB645 8B1D 4575 82FD CC7891DB6A05

Mazurki dubajskie - C19FCF4B 9D66 401E 9B0B 77F9D688A709

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry