Ziemniaczki pieczone w ziołach

Ziemniaki podane na talerzu

Ziemniaczki pieczone w ziołach

Ziemniaczki pieczone w ziołach. A po Wielkopolsku pyry 😉 Co tam pizza, hamburger czy kebab jak przecież najpyszniejsze są nasze ziemniaczki. Zwyczajnie je uwielbiam…

Składniki:
1 kg ziemniaków
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
Przyprawy:
* Po jednej łyżeczce:
Sól, papryka słodka
* Po pół łyżeczki:
papryka ostra, pieprz czarny mielony, czosnek granulowany, kurkuma,
* Po szczypcie:
oregano, rozmaryn, tymianek, bazylia, majeranek, gałka muszkatołowa

*** Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części, zalewamy wodą, lekko solimy i zagotowujemy. ***

Obrane ziemniaki w garnku przygotowane do gotowania
*** Dwie minuty po zagotowaniu odcedzamy, odparowujemy i przekładamy do wysmarowanego masłem ( 1 łyżka masła ) naczynia żaroodpornego ***

Ugotowane ziemniaki w naczyniu żaroodpornym
*** W miseczce mieszamy przyprawy. Ziemniaki polewamy oliwą (2 łyżki oliwy), obsypujemy przyprawami i mieszamy ***

Pieczone ziemniaki jeszcze w piekarniku
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 20 minut, następnie delikatnie mieszamy i pieczemy kolejne 20 minut ***

Pieczone ziemniaki po wyjęciu z piekarnika

Ziemniaki podane na talerzu z sałatką

Smacznego 🙂

Polecam także:

Domowy chipstik