Truskawkowa mgiełka

Pyszne delikatne ciasto z truskawkami

Truskawkowa mgiełka

Delikatna jak mgiełka masa truskawkowa na biszkopcie, przykryta śmietankową pierzynką- może to wygląda na skomplikowane ciasto, ale  wcale takie nie jest. Robiłam już je chyba ze sto razy i zawsze wychodziło idealne, a goście byli bardzo zadowoleni 🙂

 

Składniki na biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki krupczatki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę truskawkową :
0,5 kg mrożonych truskawek
1 szklanka wody
1 galaretka truskawkowa
2 budynie śmietankowe (+szklanka wody)
0,5 szklanki cukru

Składniki na warstwę śmietanową:
0,5 litra kremówki 36%
2 sztuki śmietan-fix
1 łyżka cukru pudru
25 ciasteczek Be-Be

Składniki na polewę :
180g śmietany 18% – kwaśnej (użyłam śmietany szczecineckiej)
3-4 łyżeczki cukru pudru

 

Ciasto z truskawkami delikatne jak mgiełka

 

*** W pierwszej kolejności robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i resztę składników, mieszamy, wylewamy na blachę (moja ma wymiary 32×20 cm) i pieczemy około 35 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze 150’C***

Biszkopt, białka ubite na sztywno  Biszkopt na blasze
*** Następnie robimy masę truskawkową : mrożone truskawki + szklanka wody + pół szklanki cukru – zagotowujemy.  Dodajemy galaretkę w proszku oraz dwa budynie rozpuszczone w szklance wody- mieszamy i ponownie zagotowujemy ***

Masa truskawkowa w trakcie gotowania

*** Masę truskawkową przestudzamy i wylewamy na ostudzony biszkopt ( ja odłożyłam pół szklanki masy i zmiksowałam aby udekorować wierzch ciasta ale nie jest to element konieczny) ***

Truskawkowa masa wylana na biszkopt
*** Kremówkę ubijamy ze śmietan fiksem oraz łyżką cukru pudru i wykładamy na masę truskawkową. Na śmietanie układamy ciasteczka Be-Be ***

Kremówka, ciasteczka i biszkopt

*** Na ciasteczka wylewamy śmietanę szczecinecką utartą z cukrem pudrem i  jeżeli chcemy to dekorujemy ciasto z wierzchu a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki- najlepiej na całą noc (do dekoracji wierzchu ciasta użyłam pół szklanki masy truskawkowej którą wcześniej odlałam i zmiksowałam. Masę przełożyłam do woreczka w którym zrobiłam małą dziurkę i wylałam tworząc paski na cieście a następnie małym patyczkiem przeciągłam w poprzek po wierzchu tworząc wzór ) ***

Śmietana wylana na kruche ciasteczka

Pyszne delikatne truskawkowe jak miełka ciasto podane na talerzu

Pyszne ciasto w sam raz do kawy

Smacznego 🙂

5 2 votes
Article Rating

Leave a Reply

10 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Klaudia Motyka
Klaudia Motyka
25 dni temu

Cześć! Ciasto wygląda fenomenalnie ale zastanawiam się czy rzeczywiście dodajemy budynie do masy truskawkowej i nie traci ona koloru czerwonego jak na zdjęciu???

Anonimowo Kasia
Anonimowo Kasia
3 miesięcy temu

Czy mona użyć świeżych truskawek? I czy robiąc masę truskowkowa do jednej szklanki wody wsypujemy i dwa budynie i galaretkę, czy tylko budynie? Pozdrawiam

Iza
Iza
2 lat temu

Jak duzo tej smietany na koncu? To jest zwykla kwaśna smietana? Pozdrawiam

Anonimowo
Anonimowo
2 lat temu

dziekuję

Anonimowo
Anonimowo
2 lat temu

Jaki rozmiar blaszki?

Anonimowo
Anonimowo
2 lat temu

Ciasto przepyszne i bardzo proste w wykonaniu