Truskawkowa mgiełka

Pyszne delikatne ciasto z truskawkami

Truskawkowa mgiełka

Delikatna jak mgiełka masa truskawkowa na biszkopcie przykryta śmietankową pierzynką- może to wygląda na skomplikowane ciasto ale  wcale takie nie jest. Robiłam już je chyba ze sto razy i zawsze wychodziło idealne a goście byli bardzo zadowoleni 🙂

Składniki na biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki krupczatki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę truskawkową :
0,5 kg mrożonych truskawek
1 szklanka wody
1 galaretka truskawkowa
2 budynie śmietankowe (+szklanka wody)
0,5 szklanki cukru

Składniki na warstwę śmietanową:
0,5 litra kremówki 36%
2 sztuki śmietan-fix
1 łyżka cukru pudru
25 ciasteczek Be-Be

Składniki na polewę :
1 śmietana szczecinecka 18% ( jest to kwaśna gęsta śmietana )
3-4 łyżeczki cukru pudru

Ciasto z truskawkami delikatne jak mgiełka

*** W pierwszej kolejności robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i resztę składników, mieszamy, wylewamy na blachę i pieczemy około 35 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze 150’C***

Biszkopt, białka ubite na sztywno  Biszkopt na blasze
*** Następnie robimy masę truskawkową : mrożone truskawki + szklanka wody + pół szklanki cukru – zagotowujemy.  Dodajemy galaretkę w proszku oraz dwa budynie rozpuszczone w szklance wody- mieszamy i ponownie zagotowujemy ***

Masa truskawkowa w trakcie gotowania

*** Masę truskawkową przestudzamy i wylewamy na ostudzony biszkopt ( ja odłożyłam pół szklanki masy i zmiksowałam aby udekorować wierzch ciasta ale nie jest to element konieczny) ***

Truskawkowa masa wylana na biszkopt
*** Kremówkę ubijamy ze śmietan fiksem oraz łyżką cukru pudru i wykładamy na masę truskawkową. Na śmietanie układamy ciasteczka Be-Be ***

Kremówka, ciasteczka i biszkopt

*** Na ciasteczka wylewamy śmietanę szczecinecką utartą z cukrem pudrem i  jeżeli chcemy to dekorujemy ciasto z wierzchu a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki- najlepiej na całą noc (do dekoracji wierzchu ciasta użyłam pół szklanki masy truskawkowej którą wcześniej odlałam i zmiksowałam. Masę przełożyłam do woreczka w którym zrobiłam małą dziurkę i wylałam tworząc paski na cieście a następnie małym patyczkiem przeciągłam w poprzek po wierzchu tworząc wzór ) ***
Śmietana wylana na kruche ciasteczka

Pyszne delikatne truskawkowe jak miełka ciasto podane na talerzu

Pyszne ciasto w sam raz do kawy

Smacznego 🙂