Faworki / chruściki


Faworki / chruściki

Zgodnie ze staropolskim zwyczajem w karnawale picze się pączki i chruściki. Oto wielokrotnie sprawdzony przepis na kruche, chrupiące i rozpływające się w ustach faworki. Są przepyszne 🙂 Polecam!

Składniki:

200 g mąki + mąka do podsypania

6 żółtek

3 łyżki cukru pudru

1 łyżka masła

2 łyżki słodkiej śmietanki

1 łyżka spirytusu

1 litr oleju do smażenia

Produkty na chruściki i faworki

 

*** Wszystkie składniki zagniatamy razem (podsypując mąką) na jednolitą masę ***

Ciasto, masa z ciasta na chruściki i faworki

*** Odrywamy kawałek  ciasta i bardzo cieniutko wałkujemy lekko podsypując mąką (ciasto które czeka na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką aby nie wyschło) ***

Rozwałkowane ciasto na chruściki

*** Ciasto kroimy w pasy o szerokości ok 3 cm. Paski kroimy w trapezy, na środku każdego z nich robimy małe nacięcie i przekładamy jeden koniec przez środek ***

Kroimy ciasto na faworki

Przygotowane, pokrojone ciasto na faworki

Surowe chruściki gotowe do smażenia

*** Tak przygotowane surowe chruściki rzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron, aż nabiorą pięknego złotego koloru ***

Faworki smażywmy na rozgrzanym oleju

*** Chruściki posypujemy cukrem pudrem ***

Smacznego 🙂

POLECAM TAKŻE:

Ciasto Zebra z białek