Malinowy Obłoczek

Malinowy Obłoczek

Jeśli lubicie domowe ciasta, które zachwycają zarówno wyglądem, jak i smakiem, to ten przepis jest dla Was! Kruche ciasto z malinami i delikatną budyniową pianką to prawdziwa poezja – chrupiący spód, lekka jak chmurka pianka i soczyste, kwaskowate maliny tworzą duet idealny. To ciasto nie tylko pięknie wygląda, ale też cudownie pachnie – malinami, wanilią i masłem. Idealne na każdą porę roku – latem z świeżymi owocami, a zimą z mrożonymi malinami, które nadają mu świeżości i lekkości.

Świetnie sprawdzi się jako weekendowy deser do kawy, słodka niespodzianka dla gości czy efektowny wypiek na święta. A co najważniejsze – przygotowanie jest prostsze, niż się wydaje!

 

Przepis na ciasto z pianką

 

Składniki:

Na blaszkę o wymiarach 25 x 35 centymetrów

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej tortowej
  • 6 żółtek jaj
  • 250g zimnego masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka budyniowa:

  • 6 białek jaj
  • szczypta soli
  • 220g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 130ml oleju
  • ok 1 szklanka świeżych lub mrożonych malin

 

 

PRZEPIS:

Przygotowujemy ciasto. Do mąki dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder, proszek do pieczenia i drobno pokrojone zimne masło. Wszystko razem zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt suche, będzie się kruszyć, należy dodać więcej śmietany. Jeśli jednak ciasto wyjdzie zbyt „rzadkie” i będzie się mocno kleić, należy dodać trochę więcej mąki.

Ciasto dzielimy na dwie nierówne części, większą i mniejszą: 2/3 i 1/3. Obie części zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalki.

Po godzinie wyjmujemy większą część ciasta z zamrażarki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte ciasto układamy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (moja foremka ma wymiary 25 x 35 cm).

Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok 20 minut – do zrumienienia ciasta. Wyjmujemy i odkładamy do wystudzenia.

Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli, do momentu, aż będą sztywne. Należy uważać aby nie przebić białek, ubijamy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna.

Następnie dalej ubijając dodajemy stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Nie należy zmniejszać ilości cukru bo pianka może nie wyjść. Teraz miksujemy na dużych obrotach do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Następnie nie przerywając miksowania wsypujemy budynie (proszek). Po chwili zmniejszamy obroty miksera i małym strumieniem wlewamy olej- wszystko jeszcze krótko mieszamy na wolnych obrotach, do całkowitego połączenia się składników.

Piankę wykładamy na całkowicie wystudzony spód ciasta i delikatnie wyrównujemy łyżką lub szpatułką.

Na piance układamy i lekko wciskamy maliny – otworem do góry. Jeśli używamy malin mrożonych, nie rozmrażamy ich przedtem.

Drugą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki, ścieramy na tarce o dużych oczkach i delikatnie układamy na piance i owocach.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 40 minut – do ładnego zrumienienia.

Kroimy po wystudzeniu.

Inspiracja na pyszne ciasto

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewijanie do góry