Tort musowy z kwiatami


Tort musowy z kwiatami

Delikatne blaty biszkoptowe, przełożone kremowymi i aksamitnymi musami: bananowo-czekoladowym oraz truskawkowym. To połączanie smakowe, to prawdziwa petarda! Do tego tort został przyozdobiony w bardzo oryginalny sposób (tort poza kwiatami na górze jest w całości jadalny), co powoduje prawdziwy efekt wow!

 

Przepis na mus bananowy pochodzi ze strony akademia toru, a na mus truskawkowy z bloga słodki pomysł.

 

 

Składniki:

Biszkopt o średnicy 18 cm z tego przepisu (klik)

  • Poncz do nasączenia biszkoptu:

200ml wody

2-3 łyżki soku z cytryny

1 łyżka cukru

  • Mus bananowy:

2 nieduże banany

125g białej czekolady

225g śmietany kremówki 36%

6g żelatyny

30g zimnej wody

1 łyżka soku z cytryny

  • Mus truskawkowy:

200g truskawek mogą być świeże lub mrożone

35g cukru

7g żelatyny

30g zimnej wody

120g śmietanki kremówki 36%

  • Ganache z białej czekolady z masłem:

200g miękkiego masła

200g białej czekolady

  • Dodatkowo:

2 arkusze A4 wydruku cukrowego, opłatka w kwiaty (kupiłam na allegro)

podkład pod tort o średnicy np 25 cm

kwiaty do ozdoby tortu

 

 

*** Przygotowujemy biszkopt według podanego przepisu ***

*** Po całkowitym wystudzeniu (można na drugi dzień po upieczeniu) biszkopt kroimy na 3 blaty ***

*** Przygotowujemy poncz: do ciepłej wody dodajemy cukier i sok z cytryny, mieszamy do rozpuszczenia i odkładamy do przestudzenia ***

*** Pierwszy blat biszkoptu umieszczamy na podkładzie i w rancie, nasączamy ***

*** Przygotowujemy mus bananowy. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy, aby napęczniała ***

*** Pokrojone na kawałki banany przekładamy do malaksera, dodajemy około 25g śmietany ***

*** Całość miksujemy na gładki mus. Wlewamy sok z cytryny, mieszamy ***

*** Białą czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce ***

*** Do gorącej czekolady dodajemy napęczniałą żelatynę, dokładnie mieszamy, aby żelatyna się rozpuściła. Następnie do czekolady dodajemy mus bananowy i całość mieszamy albo ponownie blendujemy na gładko ***

*** Pozostała schłodzoną śmietankę ubijamy na 3/4 (tak na pół sztywno). Następnie do śmietanki pomału wlewamy mus bananowy miksując wszystko na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników. Mus będzie dość luźny ***

*** Jeśli mamy ciasno spięty rant, możemy mus od razu wylać na biszkopt, ja tak zrobiłam. Możemy także włożyć mus na kilka minut do lodówki aby trochę stężał i później wylać na biszkopt. Następnie całość przykrywamy kolejnym nasączonym biszkoptem i na czas przygotowania drugiego musu umieszczamy w lodówce ***

*** Przygotowujemy mus truskawkowy. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odkładamy do napęcznienia ***

*** Truskawki umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem ***

*** Podgrzewamy na małym ogniu, aż truskawki zmiękną i puszczą sok ***

*** Zdejmujemy z palnika i blendujemy na gładko. Do gorącego musu dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, można też ponownie zblendować . Całość odkładamy do wystudzenia ***

*** Po tym czasie ubijamy śmietankę na 3/4 (nie do końca na sztywno!) ***

*** Następnie miksując na wolnych obrotach wlewamy pomału puree truskawkowe, tak aby spływało po ściance miski. Mieszamy do momentu połączenia się składników. Mus będzie dość luźny ***

*** Mus truskawkowy przekładamy na tort (ewentualnie możemy przedtem włożyć na kilka minut do lodówki, aby stężał) ***

*** Przykrywamy kolejnym blatem biszkoptu, nasączamy ***

*** Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na co najmniej 8 godzin, a najlepiej na całą noc ***

*** Po tym czasie tort oddzielamy ostrym nożem od brzegów i delikatnie zdejmujemy rant. Ciasto umieszczamy w lodówce ***

*** Następnie przygotowujemy ganache z czekolady. Białą czekoladę umieszczamy w misce na garnku z gotującą się wodą, jest to tak zwana kąpiel wodna ***

*** Mieszamy, aż czekolada się całkowicie rozpuści ***

*** Do miski miksera wrzucamy miękkie masło, w temperaturze pokojowej i ucieramy na średnich obrotach tak długo, aż będzie puszyste. Roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę dodajemy powoli do masła, mieszając wszystko na małych obrotach, do połączenia się składników. Odstawiamy na blacie, aby ganache zgęstniał do gęstej konsystencji pasty ***

*** Masą obkładamy mocno schłodzony tort, wyjęty prosto z lodówki. Najpierw nakładamy pierwszą, cienką warstwę, aby „zatrzymać” okruszki. Tort wkładamy do lodówki, aby pierwsza warstwa zastygła. Następnie nakładamy drugą warstwę, wyrównujemy ***

*** Tort obkładamy wydrukiem cukrowym, tak aby wystawał on górą. Opłatek powinien przykleić się do genach, jeśli jednak będzie problem z przyklejeniem się wydruku, można tort delikatnie posmarować wodą ***

*** Wystającą część wydruku nacinamy w paski i zakładamy na górnej części tortu ***

*** Na górze robimy duży kleks z pozostałego kremu genache (będziemy w niego wbijać kwiaty) ***

*** Tort umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę. Po tym czasie wierzch tortu ozdabiamy kwiatami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam także:

 


KOMENTARZE

4 komentarzy do “Tort musowy z kwiatami