Fasolka po hiszpańsku


Fasolka po hiszpańsku

Pyszna, gęsta i treściwa zupka. Cały garnek tej smakowitej fasolki spokojnie starcza na dwa albo trzy dni. Najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywkiem.

 

 

Składniki:

500g fasolki Jaś karłowy

ok 300g hiszpańskiej kiełbasy chorizo

1 cebula

3 papryki (najlepiej w różnych kolorach)

ok 3 litry bulionu

1 puszka krojonych pomidorów

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, cukier

kilka listków bazylii, liść laurowy, ziele angielskie

 

 

*** Fasolkę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na około 12 godzin do napęcznienia ***

*** Po tym czasie fasolkę odcedzamy, zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego. Całość gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 1 godzinę ***

*** W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbasę ***

*** Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę ***

*** Papryki kroimy w paseczki ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy paprykę, mieszamy i smażymy całość przez chwilę ***

*** Warzywa z kiełbasą dodajemy do fasoli, mieszamy ***

*** Dodajemy pomidory z puszki i posiekaną bazylię ***

*** Mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż fasolka całkowicie zmięknie ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

 

 

KOMENTARZE