Fasolka po hiszpańsku
Pyszna, gęsta i treściwa zupka. Cały garnek tej smakowitej fasolki spokojnie starcza na dwa albo trzy dni. Najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywkiem.
Składniki:
500g fasolki Jaś karłowy
ok 300g hiszpańskiej kiełbasy chorizo
1 cebula
3 papryki (najlepiej w różnych kolorach)
ok 3 litry bulionu
1 puszka krojonych pomidorów
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, cukier
kilka listków bazylii, liść laurowy, ziele angielskie
*** Fasolkę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na około 12 godzin do napęcznienia ***
*** Po tym czasie fasolkę odcedzamy, zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego. Całość gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 1 godzinę ***
*** W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbasę ***
*** Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę ***
*** Papryki kroimy w paseczki ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy paprykę, mieszamy i smażymy całość przez chwilę ***
*** Warzywa z kiełbasą dodajemy do fasoli, mieszamy ***
*** Dodajemy pomidory z puszki i posiekaną bazylię ***
*** Mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż fasolka całkowicie zmięknie ***
*** SMACZNEGO ***