Wakacyjna surówka z sosem miodowym
Początek lata to wysyp młodych warzyw, warto w tym czasie przygotować smaczne, zdrowe, kolorowe i chrupiące surówki. Dziś polecam pyszny warzywny dodatek do obiadu z rewelacyjnym sosem, który nadaje surówce niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Składniki:
1/3 główki młodej kapusty
1 pęczek koperku
1-2 młode marchewki
pęczek rzodkiewek
sól, pieprz
- Sos:
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżeczka musztardy (najlepiej pikantnej)
1 łyżka majonezu
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy
*** Kapustę drobno szatkujemy ***
*** Pokrojoną kapustę przekładamy do dużej miski, posypujemy łyżeczką soli, mieszamy ***
*** Koperek drobno siekamy i dodajemy do kapusty ***
*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce ***
Rzodkiewki również ścieramy na tarce ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***
*** Przygotowujemy sos. Do miseczki lub do słoiczka przekładamy wszystkie składniki: miód, musztardę, majonez, sok z cytryny i oliwę ***
*** Całość dokładnie mieszamy, jeśli używamy słoiczka, to zakręcamy go i potrząsamy, aż sos będzie jednolity. Gotowy wlewamy do miski z warzywami ***
*** Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- NAJLEPSZE SURÓWKI DO OBIADU PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ