Wakacyjna surówka z sosem miodowym


Wakacyjna surówka z sosem miodowym

Początek lata to wysyp młodych warzyw, warto w tym czasie przygotować smaczne, zdrowe, kolorowe i chrupiące surówki. Dziś polecam pyszny warzywny dodatek do obiadu z rewelacyjnym sosem, który nadaje surówce niepowtarzalnego smaku i aromatu.

 

 

Składniki:

1/3 główki młodej kapusty

1 pęczek koperku

1-2 młode marchewki

pęczek rzodkiewek

sól, pieprz

  • Sos:

1 łyżka płynnego miodu

1 łyżeczka musztardy (najlepiej pikantnej)

1 łyżka majonezu

1 łyżka soku z cytryny

3 łyżki oliwy

 

 

*** Kapustę drobno szatkujemy ***

*** Pokrojoną kapustę przekładamy do dużej miski, posypujemy łyżeczką soli, mieszamy ***

*** Koperek drobno siekamy i dodajemy do kapusty ***

*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce ***

Rzodkiewki również ścieramy na tarce ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Przygotowujemy sos. Do miseczki lub do słoiczka przekładamy wszystkie składniki: miód, musztardę, majonez, sok z cytryny i oliwę ***

*** Całość dokładnie mieszamy, jeśli używamy słoiczka, to zakręcamy go i potrząsamy, aż sos będzie jednolity. Gotowy wlewamy do miski z warzywami ***

*** Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE