Wiosenna zapiekanka z klopsikami i ryżem
Coś pysznego! Mięsno-ryżowe klopsiki zapiekane w kremowym i aromatycznym sosie z młodymi warzywami. Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Polecam!
Składniki:
0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego
100g ugotowanego ryżu
1 jajko
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek
1 łyżka masła
1 cebula
1 marchew
pół młodej kapusty
ok 1/4 szklanki bulionu
2 łyżki śmietany 18%
pół szklanki passaty pomidorowej
100g żółtego sera (u mnie mozzarella)
1 łyżka posiekanego koperku
olej do smażenia
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, ugotowany na sypko ryż oraz przyprawy – do smaku ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***
*** Z masy mięsnej formujemy kulki i obtaczamy je kolejno w mące ***
*** Klopsiki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiany kolor ***
*** Zrumienione mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia ***
*** Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebulę się zeszkli dodajemy startą na tarce marchew, mieszamy i podsmażamy ***
*** Po chwili dodajemy drobno poszatkowaną kapustę, mieszamy, podsmażamy jeszcze chwilę ***
*** Wlewamy bulion, dusimy całość często mieszając przez około 5 minut ***
*** Po tym czasie dodajemy passatę pomidorową i śmietanę ***
*** Mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku i dusimy jeszcze przez kilka minut ***
*** Całość przekładamy delikatnie na klopsiki w naczyniu żaroodpornym ***
*** Posypujemy startym żółtym serem ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez około 15-20 minut, aż ser się zrumieni ***
*** Przed podaniem posypujemy siekanym koperkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Jednogarnkowe dania z piekarnika KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ