Domowy chleb z garnka
Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku domowe pieczywo. Już podczas pieczenia pachnie w całym domu. Polecam!
Składniki:
750g mąki pszennej
25g świeżych drożdży (lub 7g suchych drożdży)
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oleju
*** Świeże drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier i rozcieramy, aż uzyskamy płynną masę. Wlewamy pół szklanki ciepłej wody (nie może być gorąca!), mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować ***
*** Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy płynne drożdże, sól, pozostałą ciepłą wodę i olej. Całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia się składników, ciasta nie trzeba wyrabiać ***
*** Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą (miska musi być większa, bo ciasto urośnie) ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 10 godzin (najlepiej na całą noc). W tym czasie ciasto musi urosnąć ***
*** Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką bla i wyrabiamy przez chwilę ***
*** Formujemy chleb, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia ***
*** Następnie do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne razem z przykrywką w którym będziemy piec chleb i nagrzewamy do 220’C . Nagrzane naczynie wyjmujemy i przekładamy do niego chleb, który dodatkowo nacinamy z wierzchu. Naczynie z chlebem przykrywamy ***
*** W piekarniku zmniejszamy temperaturę do 200’C i wkładamy naczynie z chlebem. Pieczemy przez 30 minut (funkcja góra-dół). Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy chleb przez kolejne 20-25 minut żeby się ładnie zrumienił ***
*** Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ