Roladki mielone z boczkiem i młodą kapustą
Kruche i rumiane zraziki z mięsa mielonego, wypełnione pysznym farszem i zanurzone w aromatycznym sosie pieczeniowym. Świetny pomysł na prosty ale bardzo smakowity obiadek. Możemy je podać z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i oczywiście z dodatkiem ulubionej surówki. Palce lizać!
Składniki:
- Roladki:
1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
2 jajka
1/3 szklanki bułki tartej
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka
- Farsz:
1 cebula
10 dkg boczku wędzonego
1/3 główki młodej kapusty
pół pęczka koperku
sól, pieprz
- Dodatkowo:
mąka do obtoczenia roladek
olej do smażenia
1,5 szklanki bulionu
garść suszonych grzybów
liść laurowy, ziele angielskie
*** Przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy na małym ogniu drobno pokrojony boczek, gdy się wytopi dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy grubo poszatkowaną kapustę, mieszamy i smażymy przez chwilę ***
*** Dodajemy niewielką ilość wody (3-4 łyżki) i dusimy całość często mieszając przez kilka minut, aż kapusta trochę zmięknie. Dodajemy posiekany koperek ***
*** Mieszamy i przyprawiamy dość intensywnie do smaku solą oraz pieprzem. Odkładamy do przestudzenia ***
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę, tartą oraz przyprawy – do smaku. Dokładnie mieszamy ***
*** Mięso dzielimy na 7-8 części, każdą kolejno rozpłaszczamy na desce ***
*** Na mięsie układamy porcję farszu ***
*** Mięso z farszem zwijamy do środka i formujemy w dłoniach tworząc roladki. Gotowe dokładnie obtaczamy w mące ***
*** Następnie ponownie formujemy w rękach lekko ściskając i nadając kształt ***
*** Mięso obsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu ***
*** Smażymy na rumiany kolor z każdej strony ***
*** Następnie zalewamy bulionem, dodajemy dwie kulki ziela angielskiego oraz liść laurowy i suszone grzybki, zagotowujemy ***
*** Dusimy pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika, przez około 30 minut, co jakiś czas obracając roladki ***
*** Po tym czasie sos zaciągamy niewielką ilością mąki (około 2 łyżki mąki mieszamy z 1/2 szklanki wody, wlewamy do sosu), zagotowujemy i mieszamy, aż zgęstnieje. Powstały sos doprawiamy solą oraz pieprzem ***
*** Podajemy posypane siekanym koperkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ