Czekoladowy przekładaniec bez pieczenia
Rewelacyjne ciasto, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym mega smaczne i efektowne. Mocno czekoladowe, idealne dla miłośników czekolady. Polecam!
*użyłam foremki ma wymiary 21 x 21 cm
Składniki:
ok 450g herbatników
50g gorzkiej czekolady do dekoracji
- Krem czekoladowy:
2 budynie czekoladowe (po 40g)
750 ml mleka
50g gorzkiej czekolady
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki cukru
1 jajko
120g masła
- Polewa czekoladowa:
100ml śmietanki kremówki
100g gorzkiej czekolady
*** Do garnuszka wlewamy 650 ml mleka, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, masło oraz kawę rozpuszczalną. Całość zagotowujemy ***
*** Pozostałe mleko dokładnie mieszamy z jajkiem i proszkiem budyniowym. Wlewamy do gotującego się mleka (musi zacząć wrzeć), zmniejszamy moc palnika do minimum i mieszamy, do momentu, aż budyń zgęstnieje ***
*** Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników (moja foremka ma wymiary 21 x 21 cm) ***
*** Na herbatnikach rozsmarowujemy 1/4 ciepłego kremu budyniowego ***
*** Na kremie układamy kolejną warstwę herbatników, znowu krem. Finalnie ma być 5 warstw herbatników i 4 warstwy kremu budyniowego (na wierzchu herbatniki) ***
*** Przygotowujemy polewę czekoladową. W garnuszku podgrzewamy śmietankę, gdy się zagotuje zdejmujemy ją z palnika i przekładamy połamaną na kawałki czekoladę ***
*** Po chwili mieszamy, aż do uzyskania jednolitej polewy czekoladowej ***
*** Polewamy ciasto i wyrównujemy ***
*** Gdy polewa wystygnie posypujemy ciasto startą na tarce czekoladą ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ