Ciasto mleczna kanapka


Ciasto mleczna kanapka

Dwa wilgotne biszkopty czekoladowe przełożone wyśmienitym kremem śmietankowym i oblane płynną czekoladą. To ciacho wręcz rozpływa się w ustach! Polecam!

Nazwałam to ciasto „Mleczna kanapka”, ponieważ bardzo przypomina ono z wyglądu ten słynny smakołyk. W smaku jest jednak nieco inne, myślę że nawet lepsze. Biszkopt nie jest delikatny i leciutki, lecz ciężki, wilgotny i mocno czekoladowy, do przełożenia natomiast użyłam puszystego kremu śmietankowego, a nie tego wykonanego na bazie mleka w proszku. Jak dla mnie całość jest przepyszna.

 

 

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:

150g mąki pszennej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

50g gorzkiej czekolady

50g mlecznej czekolady

100g masła

pół szklanki mleka

2 jajka

pół szklanki cukru

  • Krem śmietankowy:

250g serka mascarpone

250g śmietanki kremówki 30-36%

1 łyżka miodu

1 łyżka cukru pudru

  • Polewa czekoladowa:

50ml śmietanki kremówki

50g gorzkiej czekolady

50g mlecznej czekolady

 

 

*** Do garnuszka wkładamy masło oraz połamane na kawałki obie czekolady. Całość podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy, by składniki się ze sobą połączyły ***

*** Zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko, mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia ***

*** Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i całość miksujemy przez około 5 minut, aż cukier się rozpuści ***

*** Do masy jajecznej dodajemy ostudzoną masę czekoladową, mieszamy ***

*** Następnie przesiewamy suche składniki: mąkę, kakao i proszek do pieczenia ***

*** Całość mieszamy dokładnie łyżką lub szpatułką – nie mikserem! ***

*** Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia dużej foremki (moja blaszka ma wymiary 36x26cm) ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut – do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto przecinamy na pół ***

*** Przygotowujemy krem. W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki: serek mascarpone, śmietankę, miód oraz cukier puder ***

*** Całość miksujemy do uzyskania gęstej jednolitej konsystencji – nie za długo, aby krem się nie zwarzył ***

*** Krem rozsmarowujemy na jednej części czekoladowego biszkoptu. Ja mój biszkopt przełożyłam do małej blaszki wyłożonej papierem, jednak nie jest to konieczne, gdyż krem jest bardzo stabilny i nie będzie nam wypływał na boki ciasta ***

*** Całośc przykrywamy drugą częścią ciasta, delikatnie przyciskamy i wkładamy do lodówki ***

*** Następnie przygotowujemy polewę czekoladową. W garnuszku podgrzewamy śmietankę oraz czekolady i cały czas mieszamy, do uzyskania jednolitej masy ***

*** Gotową polewą oblewamy równomiernie ciasto ***

*** Całość wkładamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE