Ciasto mleczna kanapka
Dwa wilgotne biszkopty czekoladowe przełożone wyśmienitym kremem śmietankowym i oblane płynną czekoladą. To ciacho wręcz rozpływa się w ustach! Polecam!
Nazwałam to ciasto „Mleczna kanapka”, ponieważ bardzo przypomina ono z wyglądu ten słynny smakołyk. W smaku jest jednak nieco inne, myślę że nawet lepsze. Biszkopt nie jest delikatny i leciutki, lecz ciężki, wilgotny i mocno czekoladowy, do przełożenia natomiast użyłam puszystego kremu śmietankowego, a nie tego wykonanego na bazie mleka w proszku. Jak dla mnie całość jest przepyszna.
Składniki:
- Ciasto czekoladowe:
150g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
50g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady
100g masła
pół szklanki mleka
2 jajka
pół szklanki cukru
- Krem śmietankowy:
250g serka mascarpone
250g śmietanki kremówki 30-36%
1 łyżka miodu
1 łyżka cukru pudru
- Polewa czekoladowa:
50ml śmietanki kremówki
50g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady
*** Do garnuszka wkładamy masło oraz połamane na kawałki obie czekolady. Całość podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy, by składniki się ze sobą połączyły ***
*** Zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko, mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia ***
*** Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i całość miksujemy przez około 5 minut, aż cukier się rozpuści ***
*** Do masy jajecznej dodajemy ostudzoną masę czekoladową, mieszamy ***
*** Następnie przesiewamy suche składniki: mąkę, kakao i proszek do pieczenia ***
*** Całość mieszamy dokładnie łyżką lub szpatułką – nie mikserem! ***
*** Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia dużej foremki (moja blaszka ma wymiary 36x26cm) ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut – do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto przecinamy na pół ***
*** Przygotowujemy krem. W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki: serek mascarpone, śmietankę, miód oraz cukier puder ***
*** Całość miksujemy do uzyskania gęstej jednolitej konsystencji – nie za długo, aby krem się nie zwarzył ***
*** Krem rozsmarowujemy na jednej części czekoladowego biszkoptu. Ja mój biszkopt przełożyłam do małej blaszki wyłożonej papierem, jednak nie jest to konieczne, gdyż krem jest bardzo stabilny i nie będzie nam wypływał na boki ciasta ***
*** Całośc przykrywamy drugą częścią ciasta, delikatnie przyciskamy i wkładamy do lodówki ***
*** Następnie przygotowujemy polewę czekoladową. W garnuszku podgrzewamy śmietankę oraz czekolady i cały czas mieszamy, do uzyskania jednolitej masy ***
*** Gotową polewą oblewamy równomiernie ciasto ***
*** Całość wkładamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ