Ciasto Jamajka - EB284065 40AE 48E5 A26F C6EC43C8C664

Ciasto Jamajka

Ciasto Jamajka

Pyszne, warstwowe ciasto z bananami, galaretką i kremem śmietankowym, a całość delikatnie przełamana smakiem kwaskowego dżemu. Bardzo efektowne i wcale nie trudne w wykonaniu. Warto wypróbować ten przepis!

 

Ciasto Jamajka - EB284065 40AE 48E5 A26F C6EC43C8C664

 

Składniki:

  • Ciasto:

4 jajka

szczypta soli

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

  • Masa śmietankowa:

300ml śmietanki kremówki 30-36%

250ml serka mascarpone

pół szklanki rozpuszczonej galaretki cytrynowej (z kolejnego punktu)

2 łyżki cukry pudru

  • Banany w galaretce:

5-6 dojrzałych bananów

2 łyżki soku z cytryny

3 galaretki cytrynowe

4 szklanki wrzątku

  • Poncz:

1/3 szklanki wody

3 łyżki soku z cytryny

2 łyżki cukru

  • Dodatkowo:

słoiczek dżemu wiśniowego lub porzeczkowego

 

Ciasto Jamajka - 09E25485 805C 4A31 B462 09D7E8CB1A2F

 

 

*** Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę ***

Ciasto Jamajka - EDBB98B1 597B 49F5 B391 13F1B6B6FE9B

*** Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy do momentu, aż uzyskamy jednolitą konsystencje ***

Ciasto Jamajka - 3A239EB8 A10C 4D23 A5B6 4C7BF3B6540D

*** Pozostałe suche składniki przesiewamy do miski i całość delikatnie mieszamy łyżką tylko do momentu, aż wszystkie składniki się połączą ***

Ciasto Jamajka - 0C119057 4967 4F9C B123 D4BC508DB97B

*** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( moja foremka ma wymiary 29 x 24 cm – ciasto wychodzi bardzo wysokie ) ***

Ciasto Jamajka - B661F3E8 BBFA 480A 9A38 9A611FCDB6BD

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 25 minut – do suchego patyczka ***

Ciasto Jamajka - 44AC2C99 5081 4721 8244 3208D4F6BB4E

*** Gdy ciasto ostygnie przekrawamy je na dwa blaty ***

Ciasto Jamajka - 10A7E777 6832 434A 97E6 427DDF542AEA

*** Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w czterech szklankach wrzącej wody, mieszamy i odkładamy do momentu, aż całkowicie ostygną i zaczną tężeć ***

Ciasto Jamajka - 6628EF0E 2C8E 4ED9 A9AA 17D36FF1BA85

*** W blaszce umieszczamy jeden blat ciasta i smarujemy go dżemem ***

Ciasto Jamajka - EA105E89 EEB1 4400 A369 572F09E0BA77

*** Banany przekrawamy wzdłuż na połówki, wykładamy na ciasto i smarujemy sokiem z cytryny ***

Ciasto Jamajka - A815D589 F49E 495B 848D 84BAC4B96046

*** Pół szklanki ostudzonej galaretki odkładamy do kremu. Pozostałą galaretkę wylewamy delikatnie na ciasto i całość wkładamy do lodówki ***

Ciasto Jamajka - D38163D9 68EA 4CE4 BDF7 72734D7BEC08

*** Przygotowujemy krem cytrynowy. Śmietankę, serek mascarpone i cukier puder miksujemy razem, aż uzyskamy gęsty krem ***

Ciasto Jamajka - DCB08287 839E 44B5 AFDE E8FB590C5860

*** Cienkim strumieniem wlewamy zimną i lekko tężejącą galaretkę, mieszamy. Tak przygotowany krem dzielimy na dwie części. jedną część kremu wykładamy na galaretkę ***

Ciasto Jamajka - 70FDB53B 6CD8 4BEB 9B81 3C303FC7C0BD

*** Całość zakrywamy drugim blatem biszkoptu. Składniki ponczu mieszamy ze sobą i nasączamy nim biszkopt ***

Ciasto Jamajka - F9E134A6 E991 405B 9791 51D8ABE2F66D

*** Na wierzch wykładamy pozostały krem śmietankowy ***

Ciasto Jamajka - E4AC15EF 5839 41D7 AE6C 7869EF9A34A3

*** Całość wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin ***

Ciasto Jamajka - EB284065 40AE 48E5 A26F C6EC43C8C664

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

Ciasto Jamajka - 4FBA9DB2 BAFB 4C03 A2CA 7ED4BF76AF80

Ciasto Jamajka - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Ciasto Jamajka - IMG 1742

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry