Kokosowa krówka bez pieczenia
Kokosowa krówka, to jedno z najczęściej odwiedzanych ciast na blogu w ostatnim czasie. I wcale się nie dziwię, bo jest pyszne i bardzo efektowne. Postanowiłam spróbować wykonać to ciasto w wersji bez pieczenia, z przełamaniem słodkiego smaku krakersami. Wyszło super, nawet chyba jeszcze lepsze niż w oryginale. Polecam wypróbować!
Składniki:
ok 400g kakaowych herbatników
ok 400g słonych krakersów
1 puszka kajmaku (masy krówkowej)
- Krem:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe (bez cukru)
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
850ml mleka
180g cukru
300g masła w temperaturze pokojowej
100g wiórków kokosowych
- Wierzch:
0,5 litra śmietanki kremówki 36%
1 śmietan fix
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki wiórków kokosowych
*** Przygotowujemy krem. Najpierw gotujemy budyń, do garnka wlewamy 0,5 litra mleka, wsypujemy cukier i zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy dwa budynie oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do gotującego się mleka (musi zacząć wrzeć), gotujemy cały czas mieszając do momentu, aż budyń zgęstnieje. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze przez 1 minutę ***
*** Budyń przekładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą „na dotyk” (folia ma dotykać powierzchni budyniu, aby nie powstał kożuch). Odkładamy do całkowitego wystudzenia – budyń ma mieć temperaturę pokojową (nie może być ciepły bo krem nie wyjdzie) ***
*** Do misy miksera przekładamy miękkie masło i ucieramy przez około 2-3 minuty ***
*** Dodajemy w kilku partiach wystudzony budyń i za każdym razem miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy ***
*** Blaszkę (moja foremka ma wymiary 21 x 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy warstwę herbatników ***
*** Na herbatnikach rozsmarowujemy równomiernie połowę kremu budyniowego ***
*** Krem zakrywamy warstwą słonych krakersów ***
*** Na krakersach rozsmarowujemy masę kajmakową ***
*** Przykrywamy drugą warstwą krakersów ***
*** Na krakersach wykładamy drugą część kremu budyniowego ***
*** Zakrywamy warstwą herbatników ***
*** Przygotowujemy krem na wierzch. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz śmietan fixem ***
*** Krem rozsmarowujemy równomiernie na wierzchu ciasta. Dodatkowo szpatułką lub widelcem możemy możemy zrobić wzór na cieście ***
*** Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
mniam