Makaron z pulpecikami w sosie carbonara
Szybki i nietrudny w wykonaniu przepis na obiad jednogarnkowy dla całej rodzinki.
Składniki:
- Pulpety:
500g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
1 jajko
2 ząbki czosnku
2 łyżki bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra
mąka do obtoczenia klopsików
olej do smażenia
- Sos:
10 dkg boczku wędzonego
1,5 szklanki bulionu
pół szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36%
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
- Dodatkowo:
ok 200g ulubionego makaronu
*** Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy. Na patelni podsmażamy pokrojony w paseczki boczek, gdy się zrumieni, przekładamy go do miseczki ***
*** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***
*** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące ***
*** Klopsiki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na mocno rumiano ***
*** Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy. Klopsiki dusimy w bulionie, na małym ogniu przez około 15 minut pod przykryciem ***
*** Po tym czasie dodajemy zrumieniony wcześniej boczek. Całość gotujemy jeszcze przez około 5 minut ***
*** Do potrawy wlewamy śmietankę, delikatnie mieszamy ***
*** Zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez około -3-2 minuty, aż sos zgęstnieje ***
*** Dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy ***
*** Podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ