Zakręcone drożdżówki z makiem
Miękkie i puszyste zawijaski z nadzieniem z masy makowej. Szybkie i łatwe w wykonaniu. Wychodzą wilgotne i przepyszne!
Składniki:
- Ciasto:
500g mąki
7g suchych drożdży
200ml ciepłego mleka
50g cukru
1 jajko
1 żółtko
125g masła
- Nadzienie:
1 puszka masy makowej – ok 900g
- Dodatkowo:
białko do posmarowania ciasta
lukier do polania drożdżówek
*** Masło roztapiamy i studzimy ***
*** Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko ***
*** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie i dzielimy na 2 części. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta ***
*** Na cieście rozsmarowujemy połowę masy makowej ***
*** Ciasto z nadzieniem składamy. Zaginamy 1/3 ciasta od dołu i 1/3 ciasta od góry ***
*** Ciasto dzielimy na 8 części – najpierw dzielimy na pół, następnie każdą część ponownie na pół i jeszcze raz. Każdą część przekręcamy w połowie i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Drożdżówki odstawiamy na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia, a następnie smarujemy z wierzchu roztrzepanym białkiem. W czasie gdy pierwsze drożdżówki wyrastają, przygotowujemy drożdżówki z drugiej części ciasta ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy przez około 25 minut – na złoty kolor ***
*** Po wystudzeniu drożdżówki możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ