Zakręcone drożdżówki z makiem


Zakręcone drożdżówki z makiem

Miękkie i puszyste zawijaski z nadzieniem z masy makowej. Szybkie i łatwe w wykonaniu. Wychodzą wilgotne i przepyszne!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

500g mąki

7g suchych drożdży

200ml ciepłego mleka

50g cukru

1 jajko

1 żółtko

125g masła

  • Nadzienie:

1 puszka masy makowej – ok 900g

  • Dodatkowo:

białko do posmarowania ciasta

lukier do polania drożdżówek

 

 

*** Masło roztapiamy i studzimy ***

*** Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko ***

*** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie i dzielimy na 2 części. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta ***

*** Na cieście rozsmarowujemy połowę masy makowej ***

*** Ciasto z nadzieniem składamy. Zaginamy 1/3 ciasta od dołu i 1/3 ciasta od góry ***

*** Ciasto dzielimy na 8 części – najpierw dzielimy na pół, następnie każdą część ponownie na pół i jeszcze raz. Każdą część przekręcamy w połowie i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Drożdżówki odstawiamy na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia, a następnie smarujemy z wierzchu roztrzepanym białkiem. W czasie gdy pierwsze drożdżówki wyrastają, przygotowujemy drożdżówki z drugiej części ciasta ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy przez około 25 minut – na złoty kolor ***

*** Po wystudzeniu drożdżówki możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE