Wołowina po zbójnicku


Wołowina po zbójnicku

Gęsty i aromatyczny gulasz wołowy z suszoną śliwką, grzybami i boczkiem wędzonym. Świetnie smakuje podany z kluskami lub kaszą, a nawet tylko ze świeżym pieczywem. Pyszny i elegancki obiad, nie tylko na specjalne okazje.

 

 

Składniki:

ok 800g wołowiny gulaszowej

ok 10dkg boczku wędzonego

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)

1 szklanka bulionu

garść suszonych grzybów

garść suszonych śliwek

Przyprawy: sól, pieprz, cukier, słodka papryka, liść laurowy, ziele angielskie

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka musztardy

1 łyżka mąki

olej do smażenia

 

 

*** Wołowinę kroimy w paski i obsypujemy przyprawami (solą, pieprzem oraz papryką), mieszamy ***

*** Na patelni wytapiamy pokrojony w kostkę boczek wędzony ***

*** Dodajemy pokrojoną na kawałki cebulę, mieszamy, a gdy się zeszkli dokładamy posiekany czosnek ***

*** Cebulę z boczkiem przesuwamy na boki, dolewamy na środek niewielką ilość oleju, rozgrzewamy i dokładamy mięso ***

*** Smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając, aż mięso straci surowy kolor ***

*** Wlewamy wino i zagotowujemy ***

*** Dodajemy suszone grzyby, liść laurowy oraz dwie kulki ziela angielskiego. Całość dusimy pod przykryciem, na małej mocy palnika przez około 1 godzinę. Co jakiś czas mieszamy i podlewamy bulionem ***

*** Po tym czasie dodajemy suszone śliwki, mieszamy i dusimy jeszcze przez około 40 minut – do miękkości mięsa ***

*** Do powstałego sosu dodajemy koncentrat oraz musztardę, mieszamy ***

***Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i niewielką ilością cukru (około pół łyżeczki). Sos zaciągamy mąka rozrobioną w niewielkiej ilości wody (około 1/3 szklanki wody) – wlewamy, zagotowujemy i mieszamy, aż sos zgęstnieje ***

*** Podajemy posypane siekaną zieleniną ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Wołowina po zbójnicku