Wiśniowa księżniczka
Niebiańskie warstwowe ciasto, przekładane pysznymi kremami i zwieńczone galaretką z owocami. Świetne, nie tylko na specjalne okazję. Wykorzystujemy mrożone wiśnie, więc spokojnie możemy to ciasto przygotować o każdej porze roku. Polecam!
Przepis na blaszkę o wymiarach 32 x 20 centymetry
Składniki:
- Biszkopt:
5 jajek
200g cukru
150g mąki pszennej typ 450
50g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem śmietankowy:
250g serka mascarpone
500ml śmietanki kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
1 śmietan fix
- Galaretka owocowa:
2 galaretki wiśniowe
0,5 kg mrożonych drylowanych wiśni
600 ml gorącej wody (do galaretek)
- Dodatkowo:
1 puszka masy kajmakowej
ok 40 sztuk (20 dkg) herbatników kakaowych
Warstwy ciasta od dołu:
– biszkopt,
– krem śmietankowy,
– herbatniki,
– kajmak,
– herbatniki,
– krem śmietankowy,
– biszkopt,
– galaretka z owocami.
*** Przygotowujemy biszkopt. Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem razem z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę ***
*** Mąki mieszamy razem z proszkiem i przesiewamy partiami do masy jajecznej, mieszamy łyżką lub szpatułką (nie miksujemy) ***
*** Całość przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 32 x 20 cm) ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 30 minut, do suchego patyczka ***
*** Po wystudzeniu przecinamy na dwa blaty ***
*** Przygotowujemy krem. W misie miksera umieszczamy serek mascarpone i wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder oraz śmietan fix i całość miksujemy do uzyskania gęstego kremu ***
*** Jeden blat biszkoptu umieszczamy ponownie w blaszce ***
*** Przykrywamy połową kremu, wyrównujemy ***
*** Na kremie wykładamy warstwę herbatników ***
*** Na herbatnikach rozsmarowujemy masę kajmakową ***
*** Całość przykrywamy drugą warstwą herbatników ***
*** Na herbatnikach rozsmarowujemy pozostałą część kremu śmietankowego ***
*** Układamy drugi biszkopt i całość wkładamy do lodówki na czas przygotowania warstwy owocowej ***
*** Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie ***
*** Następnie do galaretki wrzucamy mrożone wiśnie, mieszamy do czasu, aż galaretka zacznie tężeć ***
*** Jak tylko zacznie gęstnieć wykładamy całość na ciasto (galaretka dość szybko tężeje) ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta Przepisy tutaj (KLIK)
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ