Wiśniowa księżniczka


Wiśniowa księżniczka

Niebiańskie warstwowe ciasto, przekładane pysznymi kremami i zwieńczone galaretką z owocami. Świetne, nie tylko na specjalne okazję. Wykorzystujemy mrożone wiśnie, więc spokojnie możemy to ciasto przygotować o każdej porze roku. Polecam!

Przepis na blaszkę o wymiarach 32 x 20 centymetry

 

 

Składniki:

  • Biszkopt:

5 jajek

200g cukru

150g mąki pszennej typ 450

50g mąki ziemniaczanej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • Krem śmietankowy:

250g serka mascarpone

500ml śmietanki kremówki 36%

2 łyżki cukru pudru

1 śmietan fix

  • Galaretka owocowa:

2 galaretki wiśniowe

0,5 kg mrożonych drylowanych wiśni

600 ml gorącej wody (do galaretek)

  • Dodatkowo:

1 puszka masy kajmakowej

ok 40 sztuk (20 dkg) herbatników kakaowych

 

Warstwy ciasta od dołu:

– biszkopt,

– krem śmietankowy,

– herbatniki,

– kajmak,

– herbatniki,

– krem śmietankowy,

– biszkopt,

– galaretka z owocami.

 

*** Przygotowujemy biszkopt. Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem razem z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę ***

*** Mąki mieszamy razem z proszkiem i przesiewamy partiami do masy jajecznej, mieszamy łyżką lub szpatułką (nie miksujemy) ***

*** Całość przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 32 x 20 cm) ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 30 minut, do suchego patyczka ***

*** Po wystudzeniu przecinamy na dwa blaty ***

*** Przygotowujemy krem. W misie miksera umieszczamy serek mascarpone i wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder oraz śmietan fix i całość miksujemy do uzyskania gęstego kremu ***

*** Jeden blat biszkoptu umieszczamy ponownie w blaszce ***

*** Przykrywamy połową kremu, wyrównujemy ***

*** Na kremie wykładamy warstwę herbatników ***

*** Na herbatnikach rozsmarowujemy masę kajmakową ***

*** Całość przykrywamy drugą warstwą herbatników ***

*** Na herbatnikach rozsmarowujemy pozostałą część kremu śmietankowego ***

*** Układamy drugi biszkopt i całość wkładamy do lodówki na czas przygotowania warstwy owocowej ***

*** Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie ***

*** Następnie do galaretki wrzucamy mrożone wiśnie, mieszamy do czasu, aż galaretka zacznie tężeć ***

*** Jak tylko zacznie gęstnieć wykładamy całość na ciasto (galaretka dość szybko tężeje) ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE