Taratuszki – puszyste faworki na kefirze


Taratuszki – puszyste faworki na kefirze

Pyszna i prosta alternatywa dla klasycznych faworków. Wychodzą puszyste, mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Są łatwe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Palace lizać!

 

 

Składniki:

50g masła

400ml kefiru

3,5 szklanki mąki + mąka do podsypania

3 łyżki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego (16g)

pół łyżeczki soli

1 płaska łyżeczka sody

1 jajko

  • Dodatkowo:

olej do smażenia

cukier puder do posypania

 

 

*** W małym garnuszku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z palnika, dodajemy kefir, mieszamy ***

*** Masło z kefirem przelewamy do miski, dodajemy mąkę, cukry, sól, sodę oraz jajko ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub za pomocą miksera z hakiem. Gotowe ciasto przykrywamy i odkładamy na około pół godziny ***

*** Po tym czasie ciasto wykładamy na podsypanym mąką blacie, dzielimy na pół i pierwszą część rozwałkowujemy na grubość około 5 mm ***

*** Rozwałkowane ciasto kroimy na paski o długości około 6 – 7cm ***

*** Każdy prostokąt nacinamy w środku wzdłuż ***

*** Przez dziurkę przeplatamy jeden koniec ciasta tworząc faworki ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej na głębokość około 3 cm. Na rozgrzany olej wykładamy faworki ***

*** Smażymy na średniej mocy palnika, z dwóch stron na rumiano ***

*** Po zdjęciu z patelni układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** Przekładamy na talerz i oprószamy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

 

 

KOMENTARZE