Ciasto czarno-białe


Ciasto czarno-białe

Kruche miodowe blaty przełożone pysznym kremem i uwieńczone delikatną polewą. Rewelacyjne ciacho, które sprawdzi się na każdą okazję. Dodatkowym atutem tego ciasta jest, to że z każdym kolejnym dniem jest jeszcze smaczniejsze. Polecam!

 

 

Składniki:

*na foremkę o wymiarach 32x20cm

  • Kruche ciasto:

700g mąki

1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

3 jajka

300g masła

6 łyżek miodu

3 łyżki mleka

3/4 szklanki cukru

szczypta soli

  • Krem śmietankowy:

250g serka mascarpone

500ml śmietanki kremówki 36%

2 śmietan fixy

4 łyżki cukru pudru

  • Polewa czekoladowa:

50g gorzkiej, mlecznej lub deserowej czekolady (wedle upodobań)

 

 

*** Przygotowujemy ciasto. Mleko oraz miód podgrzewamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia ***

*** Następnie całość przekładamy do miski i dodajemy mąkę, sodę, jajka, cukier oraz pokrojone w kostkę zimne masła (lub margarynę) ***

*** Wszystko razem zagniatamy na jednolite, gładkie ciasto ***

*** Ciasto dzielimy na 4 równe części ***

*** Ciasto możemy upiec na dwa sposoby. Możemy upiec 4 blaty na blaszce na której później będziemy składać ciasto, lub upiec dwa duże blaty ciasta na blaszkach z wyposażenia piekarnika i później przeciąć je na pół. W obu przypadkach finalnie uzyskamy 4 blaty ciasta (przy pieczeniu na dużych blachach i przecięciu na pół, ciasta pewnie będą mniejsze niż blaszka w której będziemy składać ciasto, ale nie jest to problemem bo krem jest stabilny i nie wycieka bokami ***

*** Jeśli pieczemy dwa duże blaty, blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej dwie części ciasta wyrównując je palcami. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 15 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta ***

*** Zaraz po upieczeniu ciasta przecinamy na dwie równe części i odkładamy do wystudzenia ***

*** Gdy ciasto całkowicie ostygnie przygotowujemy krem. Do misy miksera przekładamy serek mascarpone, wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder oraz śmietan fix i całość ubijamy, aż uzyskamy gęsty krem ***

*** Krem dzielimy na 4 części i przekładamy nim ciasto ***

*** Każdą część kremu dociskamy kolejnym blatem ciasta. Ostatnią porcję rozsmarowujemy równomiernie na wierzchu ciasta i wygładzamy ***

*** Przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, przelewamy do woreczka, robimy małą dziurkę i polewamy ciasto tworząc paseczki ***

*** Patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką przeciągamy w poprzek aby powstał wzorek ***

*** Wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na cała noc ***

*** Ciasto z każdym kolejnym dniem smakuje lepiej ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

KOMENTARZE