Ciasto czarno-białe - IMG 4824

Ciasto czarno-białe

Ciasto czarno-białe

Kruche miodowe blaty przełożone pysznym kremem i uwieńczone delikatną polewą. Rewelacyjne ciacho, które sprawdzi się na każdą okazję. Dodatkowym atutem tego ciasta jest, to że z każdym kolejnym dniem jest jeszcze smaczniejsze. Polecam!

 

Ciasto czarno-białe - IMG 4824

Ciasto czarno-białe - IMG 4823

 

Składniki:

*na foremkę o wymiarach 32x20cm

  • Kruche ciasto:

700g mąki

1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

3 jajka

300g masła

6 łyżek miodu

3 łyżki mleka

3/4 szklanki cukru

szczypta soli

  • Krem śmietankowy:

250g serka mascarpone

500ml śmietanki kremówki 36%

2 śmietan fixy

4 łyżki cukru pudru

  • Polewa czekoladowa:

50g gorzkiej, mlecznej lub deserowej czekolady (wedle upodobań)

 

Ciasto czarno-białe - IMG 4822

 

*** Przygotowujemy ciasto. Mleko oraz miód podgrzewamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia ***

Ciasto czarno-białe - IMG 4485

*** Następnie całość przekładamy do miski i dodajemy mąkę, sodę, jajka, cukier oraz pokrojone w kostkę zimne masła (lub margarynę) ***

Ciasto czarno-białe - IMG 4486

*** Wszystko razem zagniatamy na jednolite, gładkie ciasto ***

Ciasto czarno-białe - IMG 4487

*** Ciasto dzielimy na 4 równe części ***

Ciasto czarno-białe - IMG 4489

*** Ciasto możemy upiec na dwa sposoby. Możemy upiec 4 blaty na blaszce na której później będziemy składać ciasto, lub upiec dwa duże blaty ciasta na blaszkach z wyposażenia piekarnika i później przeciąć je na pół. W obu przypadkach finalnie uzyskamy 4 blaty ciasta (przy pieczeniu na dużych blachach i przecięciu na pół, ciasta pewnie będą mniejsze niż blaszka w której będziemy składać ciasto, ale nie jest to problemem bo krem jest stabilny i nie wycieka bokami ***

Ciasto czarno-białe - IMG 4490

*** Jeśli pieczemy dwa duże blaty, blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej dwie części ciasta wyrównując je palcami. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 15 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta ***

Ciasto czarno-białe - IMG 4494

*** Zaraz po upieczeniu ciasta przecinamy na dwie równe części i odkładamy do wystudzenia ***

Ciasto czarno-białe - IMG 4584

*** Gdy ciasto całkowicie ostygnie przygotowujemy krem. Do misy miksera przekładamy serek mascarpone, wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder oraz śmietan fix i całość ubijamy, aż uzyskamy gęsty krem ***

Ciasto czarno-białe - IMG 4585

*** Krem dzielimy na 4 części i przekładamy nim ciasto ***

Ciasto czarno-białe - IMG 4586

*** Każdą część kremu dociskamy kolejnym blatem ciasta. Ostatnią porcję rozsmarowujemy równomiernie na wierzchu ciasta i wygładzamy ***

Ciasto czarno-białe - IMG 4588

*** Przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, przelewamy do woreczka, robimy małą dziurkę i polewamy ciasto tworząc paseczki ***

Ciasto czarno-białe - IMG 4589

*** Patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką przeciągamy w poprzek aby powstał wzorek ***

Ciasto czarno-białe - IMG 4593

*** Wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na cała noc ***

Ciasto czarno-białe - IMG 4612

*** Ciasto z każdym kolejnym dniem smakuje lepiej ***

Ciasto czarno-białe - IMG 4824

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Ciasto czarno-białe - IMG 4338

Ciasto czarno-białe - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Ciasto czarno-białe - IMG 1742

 

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry